Újabb baranyai képviselő került be az Országgyűlésbe

2019. november 16. 14:05 2019. nov. 16. 14:05

Szakács László vette át Tóbiás József szocialista képviselő országgyűlési mandátumát. A baranyai politikus a megyei közgyűlésben tag jelenleg, erről a pozíciójáról le kell mondania.

Az MSZP tartott sajtótájékoztatót november 16-án a választmányi ülés után, amelyen bejelentették, hogy Tóbiás József volt pártelnök országgyűlési mandátumát novemberrel Szakács László vette át. (Tóbiás egyik gyermeke egészsége érdekében külföldre költözött a családjával a nyáron, így az MSZP felszólította, hogy novemberig adja vissza a mandátumát, hogy helyette a listáról egy másik képviselő juthasson be a Parlamentbe.)

Szakács László az MSZP komlói poltikusa (volt alpolgármestere is a bányászvárosnak), az MSZP országos elnökségének elnökhelyettese, 2014-2018 között országgyűlési képviselő volt. 

Kunhalmi Ágnes választmányi elnök arról beszélt, hogy az MSZP támogatja Karácsony Gergely (Párbeszéd) budapesti főpolgármester ötletét a Szabad Városok Szövetsége elindításáról, mivel biztosnak látja, hogy a demokratikus ellenállás színtere a Parlamentből az utcára és a szabad városokra helyeződik át. A politikus hozzátette, egyre keményebb csatára számít a Fidesz részéről 2022-ig.

Tóth Bertalan pártelnök a választmányi ülés elmondta, Szakácsot arra kérte fel, hogy a deviza-károlsultak, Quaestor-ügy károsultjainak képviselete mellett legyen szószólója annak a baloldali gazdaságpolitikának, amely az esélyteremtő állam szerepét képviselő és a felzárkóztatást segíti, és alapja a tudás.

Tóth Bertalan arra is kitért, hogy a szocialista országgyűlési képviselők által létrehozott szolidaritási alapból karitatív akciót indítanak a rászoruló családok érdekében (ruhagyűjtés, ételosztás) karácsony előtt. Az alapot abból a pénzből fedezik, ami az országgyűlési képviselők idei béremelését jelenti (vagyis a tavalyi bérüket veszik fel, a többit befizetik az alapba).

Szakács László a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az esélyteremtésért és az esélyek kiegyenlítéséért fog dolgozni.

Szakáccsal együtt immáron 9 baranyai képviselő ül a Parlamentben, a Fidesz részéről négyen vannak - Bánki Erik, Hargitai János, Hoppál Péter és Nagy Csaba -, míg az ellenzék részéről Tóth Bertalan (MSZP), Mellár Tamás (független, Párbeszéd-frakció), Keresztes László Lóránt és Hohn Krisztina (LMP) képviseli a baranyaiakat.

Szakács jelenleg a Baranya Megyei Közgyűlés tagja, ám erről az országgyűlési képviselői mandát megszerzése miatt le kell mondani a törvény értelmében.

Forrás: Pécsi STOP