Változik a pécsi óvodák és bölcsődék ügyeleti beosztása

2020. március 19. 16:53 2020. márc. 19. 16:53

Az előzetesen számítottnál kevesebb gyereket vittek be az elmúlt napokban a kijelölt és ügyeleti rendben működő pécsi óvodákba és bölcsődékbe, ezért átszervezik a beosztást. A gyermekétkeztetés és az ügyeleti ellátás díjai ugyanazok, mint amennyi a rendes időkben meg lett állapítva, azon szülőknek pedig nem kell gondozási díjat fizetniük, akik nem veszik igénybe a bölcsődei ellátást a veszélyhelyzet ideje alatt.

A pécsi önkormányzat március 19-ei közleménye szerint Péterffy Attila polgármester több rendelkezést is bevezetett a különleges jogrend kihirdetése óta. Ezek között volt az, hogy március 17-től a pécsi óvodák és bölcsődék ügyeleti rendre álltak át, amelyekben azon pécsi ovisnak és bölcsisnek a felügyeletét biztosították, akikről a szüleik más módon nem tudtak gondoskodni. Ez vonatkozott a Pécs területén lévő egyetemi, egyházi és magánintézményekhez tartozó szülők gyerekeire is.

A közlemény szerint az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatták, hogy egyes intézmények esetében az előzetesen jelzetthez képest sokkal kevesebb lett a gyereklétszám, emiatt a polgármester március 19-én több új intézkedést hozott.

Bölcsődék, gyermekétkeztetés

Az eredetileg négy helyen biztosított bölcsődei ügyelet március 23-a, hétfői naptól kezdve visszavonásig 1 intézményben, a Siklósi úti Törpike Bölcsődében lesz elérhető (Siklósi út 18.) Az intézménybe azokat is várják, akik előzetesen nem jelezték igényüket az ügyeleti ellátásra, de időközben olyan helyzetbe jutottak, hogy igénybe kell venniük ezt. A Törpike Bölcsődét a 72/210-626 telefonszámon, illetve a torpike@kszipecs.hu e-mailcímen érhetik el. 

- áll a közleményben.

A közleményben az önkormányzat arra is felhívja a figyelmet, hgy mind az ügyeleti ellátás, mind pedig a gyermekétkeztetés azon gyermekélelmezési térítési díjon kapják a szülők, amilyen díjat a bölcsődével kötött megállapodás tartalmaz.

Emellett azoknak a szülőknek, akik az egészségügyi veszélyhelyzet idején nem veszik igénybe a bölcsődei szolgáltatást, bár a jogszabály a közlemény szerint máshogy határoz, Péterffy Attila polgármester döntése értelmében nem kell kifizetniük a gondozási díjat.

Óvodák

Az óvodáknál is azt tapasztalta az önkormányzat, hogy az elmúlt napokban csökkent az érdeklődés az ügyeleti ellátás iránt, ezért március 20-, péntektől a Nyugati Városrészi Óvoda eddigi három helyszíne helyett 1 telephelyen biztosítják az ügyeleti ellátást. 

Ez az intézmény a Mezőszél utcai tagóvoda (Mezőszél u. 2., tel.: 534-460,. e-mail: nyugatiovi@nyugatiovoda.hu).

Az önkormányzat kéri a szülők megértését.

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi önkormányzat