Visszahozza a nemzeti konzultációkat, kész a következő miniszterelnökségre Orbán Viktor

2020. január 9. 15:40 2020. jan. 9. 15:40

Két nemzeti konzultáció 2020-ban, új európai kereszténydemokrata kezdeményezés, az uniós átlag közelébe felpörgő magyar gazdaság, eltűnő kórházi tartozások - többek között ezekről is beszélt a sajtó nem csak kormányzati pórázon tartott szegmense elé merészkedő Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki rendhagyó Kormányinfón, ahová sem az Átlátszót, sem a Direkt 36-ot, sem a 24.hu-t nem sikerült beengedni. Továbbá bejelentette, kész a következő miniszterelnökségre.

"Vessetek a mókusok elé"

Különleges eseményt hozott január 9-e: Orbán Viktor, akárcsak tavaly év elején kiállt Kormányinfót tartani, ahol olyan sajtótermékek is tudtak tőle kérdezni, akik nem az éves szinten közpénztízmilliárdokból fenntartott, a közszolgálatiságot rég levedlett közmédia vagy a KESMA-termékek munkatársai.

Orbán Viktor egy sejtelmes, "Vessetek a mókusok elé" Facebook-poszttal hangolódott az eseményre, melyet közösségi oldalán élőben közvetítettek.

Több olyan orgánum volt ugyanakkor, mely hoppon maradt. A 24.hu állítása szerint hiába küldött regisztrációs levelet, nem érkezett rá válasz, a helyszínen pedig azzal az indokkal nem engedték be őket, hogy nem regisztráltak telefonon, amiről nem is tudtak. Kovács Zoltán kormányszóvivő az RTL Klub kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem érkeztek időben, azért nem engedték be a lap munkatársait az eseményre.

Ezt Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője cáfolta, sorai szerint a kollégák már negyed 11 előtt a helyszínen voltak, a fotós az AFP munkatársával lépett a regisztrációs helyiségbe, az AFP-s kolléga és a Magyar Nemzet utána érkező munkatársa bemehetett, ő viszont nem.

Direkt36 tényfeltáró csapata is hoppon maradt, meghívót ők sem kaptak, regisztrációjukat pedig azzal utasították el, hogy beteltek a helyek. Az Átlátszó sem kérdezhetett Orbántól, regisztrációs levelükre nem jött válasz, mikor pedig a külföldi tudósítók egy részét a Miniszterelnökség nevében telefonon, személyesen meghívó Fekete Rajmundhoz fordultak, a lap állítása szerint Fekete tagadta, hogy a rendezvény szervezője lenne, és lepattintotta őket, mondván, menjenek a Miniszterelnökség központi sajtóirodájához.

Arról, hogy volt telefonos értesítési rendszer, az Index.hu cikke tanúskodik. Mint írták, munkatársuknak napokkal ezelőtt megadták a mobilszámot, ahol regisztrálhatott a kormányinfóra.

Orbán Viktor a 2020. január 9-i Kormányinfón (MTI/Szigetváry Zsolt)

Örökzöld sláger: visszatérnek a nemzeti konzultációk

Orbán Viktor igazat ad azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban, de csütörtöki budapesti évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt.

"A kampánynak vége, vissza kell térni a korábbi politikához, újra kell például indítani a nemzeti konzultációkat"

- mondta Orbán. Megjegyezte, túl hosszú volt a politikai kampány, küzdelmes, harci, konfrontatív időszak, ezt az emberek nem szeretik, nehezen viselik, "én sem örülök neki". Hozzátette, ezt az időszakot le kell zárni, vissza kell térni a konzultációkhoz, amelyekből a miniszterelnök legalább kettőt tervez 2020-ban.

A kormányban tervezett személycseréket firtató kérdésre azt mondta, a kormányzás kockázatos és felelősségteljes munka, rendkívül nyomós ok nélkül nem kell változtatni; a stabilitás fontos érték, de ha javítani való van, azt ki kell javítani.

"2019 az európai parlamenti és az önkormányzati választás éve volt, azonban a kampányidőszak véget ért. A kormány politikai kampányban legközelebb 2022 januárja után vesz részt, addig minden idejét a kormányzásra, az "aprómunkára" összpontosítja"

- fogalmazott.

Miniszterelnökség? Jóhogy!

Orbán Viktor kitért arra is, hogy készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre. Megjegyezte, a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről. (Mondjuk őszintén meglepődnénk egy fejcserén - szerk.)

2030-ra hasítani fog a magyar gazdaság

Orbán szavai szerint a magyar gazdaság fejlettsége folyamatosan nő, a kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát. Mint mondta, ez a mutató 2010-ben 63 százalékos volt, jelenleg 71 százalék.

Kitért arra, általános gyakorlat, hogy az unió által kifogásolt fejlesztéseknél és beruházásoknál a kormány hazai költségvetési forrásba csoportosítja át a beruházásokat. Mint mondta, felfogása szerint nincs lényegi különbség európai vagy hazai forrás között.

Élet az Európai Néppárton kívül?

A miniszterelnök új európai kereszténydemokrata kezdeményezés lehetőségéről is beszélt. Hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül.

A miniszterelnök kijelentette: a néppárt, ahol egyébként továbbra is fel van függesztve a Fidesz tagsága - zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz - liberális, szocialista, centrista - irányba tart. A kérdés az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást - fűzte hozzá.

"Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni"

- mondta Orbán Viktor. Szavai rímelnek azzal a cikkel, melyet a 444.hu írt szerdán. E szerint mikor Orbán kedden Varsóban tárgyalt, szó lehetett a Fidesz a konzervatív EP-frakcióhoz (ECR) való csatlakozásáról is, ahol a lengyel kormánypárt, a PiS a legnagyobb erő.

Előkerült a Borkai-ügy

Az Index.hu tudósítása szerint Orbán beszélt a Borkai-botrányról is. Szerinte olyat láttak a választók a mostanra lemondott Borkai Zsolt ügyében, amit „nem kellett volna látniuk, és aminek nem kellett volna megtörténnie”, Győrt ugyanakkor meg kellett tartani, különben szocialista polgármester lett volna. A városban egyébként január 26-án tartanak időközi választást. 

Szó esett arról is, hogy az euró bevezetése katasztrofális hatásokkal járna, és jön egy újabb családvédelmi akcióterv, a háromgyermekes anyák is mentesülnének az SZJA-fizetési kötelezettség alól. Elhangzott, február 1-től teljesen ingyenes lesz a meddőséghez szükséges kezelés és gyógyszer, melyekre jelenleg is van egy 90 százalékos támogatás.

Egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot

Orbán beszélt arról is, hogy véget kell vetni a kórházak adósságfelhalmozásának. Szavai szerint az Állami Számvevőszék súlyos jelentést fogadott el a kérdésről, az adósságfelhalmozás nem bocsánatos bűn, hanem komoly ügy, ez fedezet nélküli kötelezettségvállalás.


Amint lapunk nemrég megírta a Magyar Államkincstár adatai nyomán, a komlói, mohácsi és szigetvári kórházaknál továbbra sem állt le a tartozás növekedése, a PTE esetén pedig a hárommilliárdot is átlépte a tartozás mértéke december végén.


"Ezt a gyakorlatot fel kell számolni, egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot"

- hangoztatta, hozzátéve: ezért arra kérték az illetékes minisztert, hogy a kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséhez és irányításához szükséges eszközökre tegyen javaslatot. Minden eszközt megadnak a kórházi adósságok felszámolására. Orbán Viktor kitért arra: átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat, és az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását.

Forrás: Index.hu/MTI/Pécsi STOP