A koronavírus legyőzte a kosárlabda-bajnokságokat

2020. március 18. 13:58 2020. márc. 18. 13:58

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 17-én úgy határozott a járványügyi helyzetre tekintettel, hogy a következő naptól, szerdától minden versenyrendszert felfüggeszt, és sehol sem hirdet bajnokot, valamint ebben az idényben kiesők sem lesznek. a sportágban tevékenykedők közül akiket kérdeztünk, egyetértenek a döntéssel, bár fáj nekik a bajnokság kurta-furcsa vége.

A Pécsi STOP a sportágban tevékenykedő ismert személyeket kérdezett a döntésről, a bajnokság furcsa és szokatlan befejezéséről.

Károlyi Andrea, női B33 válogatott szakvezetője, egykori pécsi kosárlabda játékos:

"Azt gondolom, hogy roppant nehéz döntést kellett kedden meghoznia az MKOSZ elnökségének. Nem születhetett jó döntés, mindenkinek megfelelő, mindenki érdekét képviselő. De talán a sok rossz közül ez volt a legkevésbé rossz. Senki életében nem volt még ilyen szituáció, és remélem soha többet nem is lesz.

Mindenkinek el kell fogadni, hogy vannak olyan erők, amik mindenek fölött állnak, és nem tudunk harcolni ellenük. Illetve tudunk, türelemmel. Most mindenkinek türelmesnek, elfogadónak és együttműködőnek kell lennie. Ugyanakkor az is tény, hogy sok sportoló és edző már soha nem fogja visszakapni ezt az évet és teljesítményt. Gondolok itt Gáspár Dávid első bajnoki címére, vagy Magyar Bianka és csapata fantasztikus teljesítményére. De aki szereti ezt a sportot, az emlékezni fog erre az évre is, igen a viszontagságai miatt is, de a sikereire is!"

Török Zoltán, Sopron Basket ügyvezetője:

"A bajnokság alapszakaszát gyakorlatilag befejeztük, ami alapján lehetett volna eredményt hirdetni. Így viszont a tavalyi év eredményei alapján kell majd a nemzetközi kupák indulóit kijelölni, ami véleményem szerint igazságtalanabb, mint az idei évben megharcolt alapszakasz végeredmény.

A szezon 80 százalékát lejátszottuk, van kialakult sorrend, mégis úgy vonul be a sport-évkönyvekbe ez a szezon, mintha nem is játszottunk volna."

Kond Árpád, PEAC Pécs ügyvezetője:

"Meglátásom szerint az MKOSZ a felnőtt versenyrendszerek szempontjából az egyetlen és lehető legfelelősségteljesebb döntést hozta azzal, hogy befejezettnek nyilvánítja a bajnokságokat. Sajnos nincs idén bajnok és nincs kieső sem, hiszen március közepétől nem a sport áll a középpontban egyikünk számára sem.

A mi légiósaink is hazautaztak a napokban, kollégáink otthon maradnak, mivel bezárt a Lauber Dezső Városi Sportcsarnok, mi is home office-ban dolgozunk. Mindenkinek felelősségteljesen kell cselekednie, komolyan venni a vírust, amelyet biztos vagyok benne, hogy le fogunk győzni! Ilyenkor nem közhely, hogy mindenkinek jó egészséget kívánunk, vigyázzanak magukra!"

Debreceni Eszter, PVSK női kosárlabda utánpótlás szakvezetője, a PINKK amatőr A osztályú csapatának edzője:

"Nagy a bizonytalanság a járvány körül, így véleményem szerint a döntés meghozatalában a legfontosabb tényező a sportolók, edzők, vezetők, szurkolók egészségének megőrzése volt. Nehéz felfogni, de el kell fogadnunk, hiszen az emberi életeknél jelenleg nem lehet fontosabb. Tudom, hogy sokan nehezen értik ezt meg, és nem akarják elfogadni, de gondoljunk abba bele, hogy több hét vagy akár hónap kihagyás után nem is lenne rá reális esély, hogy megfelelő edzettségi állapotban legyenek a játékosok és ott folytassák, ahol abbahagyták. Aki nap mint nap benne él a sportban, tudja. hogy mennyi munka van a játékosok mögött, hogy napról napra teljesítsenek! Ezt kell mindenkinek megérteni és elfogadni!

Természetesen minden csapatnak, minden játékosnak igyekszik az ember otthon is elvégezhető programot adni, de az messze nem olyan, mintha edzéseken dolgoznának. Ezen is túl leszünk, dolgozni fogunk tovább még keményebben, mint eddig! Mindenkinek sok erőt, még inkább sok egészséget kívánok! Vigyázzunk magunkrea, egymásra, szeretteinkre!"

Petőfi Áron, a PETŐFI SE elnöke:

"Egyetértünk vele, mert a döntést mindenki érdekében hozták. Magyarországon, de még a világon sem volt hasonló helyzet, szerintem a szövetség a legmegfelelőbb döntést hozta."

 

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP