Elhunyt Füzesi Ferenc

2020. április 7. 09:24 2020. ápr. 7. 09:24

Életének 60. évében elhunyt Füzesi Ferenc, Mohács női kézilabda csapatának edzője, aki 92 alkalommal húzta magára a kézilabda-válogatott mezét. Pályára lépett a 1992-es barcelonai olimpián, ahol Magyarország a hetedik helyen végzett. Pályafutása alatt több élvonalbeli csapatban játszott, de edzőként is eredményes volt.

Füzesi Ferenc 3 éves kora óta Pécsett élt. A Köztársaság téri Általános Iskolában kezdte tanulmányait, majd Zipernowsky Károly Gépipari Szakiskolában érettségizett, vegyésztechnikusi szakvizsgát tett.

Sportpályafutását a Pécsi Sportiskolában kezdte. 1976 ban a Pécsi Munkás Sport Clubhoz került, Pálfai András kezei alá. A PMFC 1981-ben kiesett az élvonalból, Füzesi Tatabányán folytatta pályafutását, ahol bajnoki címet is nyertek.

1985-ben visszakerült a PMFC-hez, ahol a szakmai munkát Koleszár György irányította. Tudásának köszönhetően idegenlégióskodott Spanyolországban. Az 1997-98 as évadban fejezte be játékospályafutását, ő lett a csapatnál az utánpótlás korosztály vezetőedzője. Trénerként Pécs mellett Komlón, Orosházán, Balmazújvárosban, Szombathelyen dolgozott. 2018 nyarától haláláig Mohács NB I.B-s női csapatának volt szakmai vezetője.

"Mindenki nagyon kedvelte, alázattal sportolt, hihetetlen akaraterővel ért el a csúcsokra, a Barcelonai olimpiára. A 70-es években, mint ifjú tehetséget, mi"öregek" tanítottuk a sportág minden csínjára. Emberként, barátként, sporttársként mindenkinek megadta tiszteletet. Nagyon fog hiányozni a baranyai kézilabdának"

- mondta lapunknak Ágoston György volt játékostárs. 

Volt edzője, Harmat Tamás szerint alázatos volt játékosként edzőként. Mindhárom irányító poszton bevethető volt, magas szinten játszott. erőssége volta védekezés is. Amióta vándoredző lett a pécsi öregfiúkban játszott, ott is szorgalmas volt mint aktív sportoló korában. Halálával Baranya megye egy nagy kaliberű sportolót veszített el – fogalmazott.

"Egy időben jöttünk vissza Magyarországra, Feri Spanyolországból, én Olaszországból. Imádtam Ferit, közel érzetem magamhoz. Nagyon akart, megtervezte célját és meg is valósította. A szorgalmával mindent el tudott érni. Ritka nagy munkabírással rendelkezett"

- emlékezik az elhunyt sportemberre Kakas János játékostárs.

Füzesi Ferencet másodszor támadta meg a végzetes kór. Évekkel ezelőtt a sportoló erősebb  volt, mint a betegsége.  Az elmúlt hetekben ismét támadott, ezt a csupaszív edző szervezete nem tudta legyőzni, április 6-án érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP