Gyurkovics Ferenc: "a súlyemelés szerepének át kell alakulni a magyar sportban"

2020. május 24. 11:15 2020. máj. 24. 11:15

Pécsett a súlyemelés számos viszontagságon ment keresztül, van olyan hely ahol egykoron edzéseket folytattak, mára viszont mindez már a múlté. A sportág mostanra viszont a reneszánszát éli, ennek kapcsán beszélgettünk Gyurkovics Ferenc volt szövetségi kapitánnyal, aki visszatért a baranyai megyeszékhelyre.

- Több, mint húsz éve junior világbajnokságon egy hetedik hellyel mutatkoztál be a súlyemelők világában. Napjainkban kevesen válasszák ezt a sportágat, szerinted mi ennek az oka?

Valóban volt egy hosszabb időszak, amikor nem volt túl népszerű a súlyemelés az emberek szemében. Ez több okra vezethető vissza. Részben a sportág megtépázott hírneve miatt, másrészt mert nem tudta megszólítani a fiatalokat a rossz, vagy inkább a nem létező kommunikációs stratégiája miatt.

Sokat változott a világ 20 év alatt, de ezt a változást a súlyemelés nem követte, miközben a civil sportban - részben a crossfitnek köszönhetően – reneszánszát éli, rendkívül népszerű.

A fentiek miatt is a Pécsi Súlyemelő Egyesületben egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a civil sportra, ennek köszönhetően már több, mint 80-an járnak hozzánk, akik a sportág szeretetéért, vagy az egészséges életmód miatt választanak bennünket.

- Te anno miért döntöttél a nehéz atlétika ezen ága mellett?

Még semmilyen kapcsolatom nem volt a súlyemeléssel, de alig vártam, hogy legyen egy EB vagy VB közvetítés a tévében. Édesapám vitt le először a terembe Viczay Alajos okleveles szakedzőhöz, vele kezdtem meg a súlyemelő karrieremet Pécsett.

Pécs azon kevés városok közé tartozik akik 60 éve jegyzik a súlyemelést. A teljesség igénye nélkül Lénárt Ferenc, Torma Ibolya, Fehér Márton és sokan mások a legmagasabb minősítést elérték.

Sokat köszönhettünk, Viczay Alajos alaposságának, Szabó Lászlónak, aki a mai napig a Fellbach edzője, Oláh Dénesnek és napjainkban Ferenczi Józsefnek. Ők olyan magas szinten foglalkoztak a fiatalokkal, hogy nekik köszönhetően a Pécsi Súlyemelő Egyesület kimagasló utánpótlás eredményeket ért el 1963 óta.

- Neked eddig 12 alkalommal sikerült magyar bajnoki címet elérni. Mire volt szükséged, hogy eddz, mert az eredményeket kellett hozni?

Erős belső motivációra, kitartásra és folyamatos önfejlesztésre volt szükség minden területen. Ennek része volt például a táplálkozás a regeneráció és természetesen az edzésmódszer folyamatos megújítása. Egy szakmai fejlődés soha nem állhat meg. Amit ma tudunk, annak több, mint 20%-a három éven belül elavul, és ez a folyamat egyre jobban gyorsul

- Napjainkban nemzetközi szinten is nevet szerző versenyzők nincsenek. tegyük hozzá, az olimpiára kvótát szerző súlyemelőnk sincs jelenleg. Ennek okát miben látod?

Minden fórumon hangsúlyozom a sportág szakmai megújulásának a fontosságát. Jelenleg nincs a súlyemelésnek egységes szakmai koncepciója, ami alapján a magyar súlyemelés működhetne.

Rengeteg tehetséget vesztünk el amiatt, hogy a sportág nem tudja az egyéni tehetséget kibontakoztatni.

Még négy éve, a szövetségi kapitányi pályám elején a szerencsi Diákolimpián több, mit 20 gyereket írtam össze, akik kiemelkedően tehetségesnek mutatkoztak. Ma a nagy részük vagy abbahagyta, vagy a hazai mezőnyben is középszintű versenyző maradt. Ez mindent elárul a hazai viszonyokról. Nem a gyerekek hibája, hanem a sportági tervszerűség hiányának köszönhető. Ennek része - sok egyéb mellett - a versenyrendszer, az edzők képzetlensége a következetlen sportági belső szabályozás.

- Az edzőterem a TÁSI-val egy ingatlanon van. Az iskolákra és a sportegyesületekre más rendelkezések vonatkoznak. A lényeg: ti dolgozhatnátok, az iskola a vírushelyzet miatt viszont zárva. Mikor sikerül ezt a helyzetet számotokra kedvezően megoldani?

Biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül megoldódik a kérdés, mint ahogy eddig is sikerült mindent megbeszélnünk. Annál is inkább, mert már az egész országban elkezdték az edzéseket.

- Gyurkovics Ferenc ismert versenyző, volt szövetségi kapitány, edző és sportvezető, Pécsett. Napjainkban mit tartasz a legfontosabb feladatodnak megvalósítani?

A súlyemelés szerepének át kell alakulni a magyar sportban. Mint olimpiai sportágnak minél több olimpiai ponttal kell hozzájárulnia a magyar sport eredményességéhez, de ezzel párhuzamosan fel kell készülnie a többi sportág dinamikus erőfejlesztésének a támogatására is, ezt a folyamatot már elkezdtük a PSE-ben.

Vigyázni a tehetségeinkre, tovább erősíteni a civil sport szerepét az egyesületünkben az egészség megőrzés, fejlesztés, közösségépítés érdekében. Népszerűsíteni az élethosszig tartó sportolást. Meggyőződésem, hogy így szolgálhatom legjobban Pécs városát.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP