Huszonnégy pontos pécsi előny az Európa Kupában

2023. december 15. 13:38 2023. dec. 15. 13:38

Az egyenes kieséses szakaszban két mérkőzésen kell az NKA Universitas Pécsnek bizonyítani, ugyanis itt oda-visszavágós rendszerben kell az aktuális ellenfelet legyőzni. A legjobb tizenhat közé az a csapat juthat, amelyik a két meccs összesítése alapján jobb eredménnyel zár. A skót Caledonia Gladiators látogatott elsőként Pécsre. A brit bajnokságot erősítő csapat meglehetősen szokatlan módon a legjobbak közé egy 3 fős csoportból. A párharc csütörtök este Pécsett kezdődött.

Az NKA Universitas Pécs még soha nem játszott skót csapattal. Röviden és tömören: egy új, elszánt és feltörekvő skót csapat a Caledonia Gladiators, amelyben ott a fejlődés vágya azzal együtt, hogy már most történelmet írnak, azon dolgoznak, hogy Skócia felkerüljön a férfi és női kosárlabda térképére egyaránt!
Történelmet írnak a Gladiátorok, miután első skót csapatként az Európa Kupa G csoportjában nekivághattak a nemzetközi porondnak. A négyes csoport azonban hamar karcsúbb lett, az izraeli Elitzur Landco Ramla a háború miatt kiesett, így csupán három csapattal rendezték meg a csoportküzdelmeket. A Gladiátorok a belga Namur és a portugál Benfica alkotta mezőnyben három győzelemmel és egy vereséggel a csoportban a szintén 3-1-es mutatóval záró Namur mögött megcsípték a második helyet. Ezzel az eredménnyel a 32 között az előkelő tizedik helyen kötöttek ki, ám ez némiképp csalóka is lehet, mert ha az idénre is erős Elitzur Ramla szerepet tudott volna vállalni a küzdelmekben, nyilvánvalóan teljesen más eredménnyel zárnak a csapatok a csoportban.

 

A mérkőzés gyér érdeklődés mellett kezdődött. A vendégek játékosai Handy és Brown kezdete a pontgyűjtés, az eredményjelzőn már az első percben 0-5-ös eredményt láttunk. A hazai oldalon Mérész és Tadic nem hibázott 6-6. A 7. percben Pérész Beatrix távolról ért egy hármast, 14-11. A kiegyenlített negyed végém 19-16 állt az eredményjelzőn.

A második negyed elején az első 10 perc mintájára ismét a vendégek kezdtek jobban. James minden helyzetből sikeres volt. A pécsi edző 26-26-os állásnál időt is kért. A hosszú szünet után nagyobb lendületre kapcsoltak a hazaiak, abszolút a pécsi lányoké volt, nagyon magabiztos és szép kosárlabdával óriási különbséget állítottak be az utolsó felvonás előtt. A záró negyedben jött egy kisebb fellángolás a vendégektől, de a pécsiek visszakapcsoltak magasabb fordulatszámra és valósággal bedarálták a brit ellenfelüket. Az NKA Universitas Pécs 24 pontos előnyt harcolt ki az egy hét múlva sorra kerülő visszavágóra, ami december 21-én lesz East Kilbridge-ben.

NKA Universitas Pécs - Caledonia Gladiators 75-51

/19-16, 18-17, 16-5, 22-13/

NKA Universitas Pécs: Tadic 12, Wallace 21/15, Weninger 12/6, Mérész 11/6, Williams 6. Csere: Smailbegovic 4, Kiss 4, Laczkó 5/3, Olawuyi -.

Edző: Jovan Gorec, Iványi Dalma, Kmezic Daliborka
 

Caledonia Gladiators: Robb 5/3, Handy 5/3, McGarrachan 4, Pujol 6/3, Brown 4. Csere: Lewis 6/3, Roscoe 9, James 12/6, Sylla -.

Edző: Miguel Ortega, Donald McDonald.



Jovan Gorec, az NKA Universitas Pécs vezetőedzője: Kicsit csalóka az eredmény, ez egy jó csapat, az edzőjük pedig több bajnokságot is nyert Spanyolországban. Keményen küzdöttek, a mi lányaink viszont hihetetlenül játszottak ma, pedig sérülések nehezítették a felkészülésünket. Büszke vagyok mind a kilenc játékosra, aki pályára lépett ma.