2016. június 29. szerda | 26. HÉT | 181. NAP | 12:49 | PÉTER, PÁL

Megint lyukat néznek a hülye hasunkba

2012. augusztus 11. | 12:00
Hosszú csend után ismét eldurrant a városházi kommunikátorok keze. Ezúttal az a nagy eredmény, hogy a kormány és egy francia cég megsajnálása okán kilóg a város feje a fekáliatengerből.

Nem is lenne ezzel baj, de van. Már a felütés is nagyon tudományos-fantasztikus, miszerint 1,25 milliárddal csökkentette a város a hitelét. Holott valójában csak annyi történt, hogy a teljesen szárazra szívott folyószámla hitelbe sikerült ennyi pénzt visszapumpálni. Ez nagyjából akkora különbség, mint ami az ismert viccben a nyikorgó pad és a fing hangja között van. (Ugye, mennyire máshogy szól?)

Ennél már csak az keservesebb, amiből ezt a pénzt sikerült előállítani. Aki néha körülszagol a városban, tudja: hónapokig okozott a napi likviditás megszervezése óriási gondot a városvezetésnek. Annyira, hogy mire megjött a Zsolnay Negyed régóta áhított negyedmilliárdja, a jelentős részét azonnal le kellett a városházán stipi-stopizni, mert különben beütött volna a fizetésképtelenség.

Aztán jött az áldás: a kormány egymilliárddal jutalmazta a városvezetés azon erőfeszítéseit, hogy a fizetésképtelenség felé igazgatja a várost. A polgármesteri kabineti kommünikében persze a város és a kormány közötti jó viszonyról beszélnek. Amúgy a legnagyobb féceszben lévő településeknek dobott mentőörvről van szó.

A másik tétel, amit sikerült visszatölteni, az a 240 millió, amit a városvezetés szerint sikerült megtakarítani a szikár gazdálkodás útján. Az nem teljesen tiszta, hogy ezt a véres vizelettel és verejtékkel megspórolt pénzt miért nem rántották elő korábban a szekrény mélyéről. Segíthetett volna, amikor egy vas nélkül várták a postást a Zsolnay negyed pénzével. Vagy akkor - tehát pár hete - még nem volt meg a spórolt pénz, hanem csak most takarítódott meg hipp-hopp?

Meg aztán az is furcsa, hogy ez a hirtelen félrerakódott, amúgy csinos összeg fillérre annyi, amennyit a francia tulajdonú fűtőerőműtől kapott a város, merő gavallérságból.

A város dolgaiban legalább egy kicsit jártas ember már itt agyhúgykövet kapott volna, annyira hülyének nézősre sikeredett a közlemény. Ám amikor arról írnak, hogy "egyetlen forint közpénzt sem költhet el senki anélkül, hogy annak ne lenne igen alapos oka", ott elpattant az agyi ér. Két nappal azután, hogy az LMP egyenesen raportra hívná a polgármester mesésen jutalmazott tanácsadóját.

Slusszpoénnak meg ott a bankok ismét megerősödött bizalma - erre a mondatra januárban, amikor az OTP türelme is végleg elfogy, sokan fogják majd emlékeztetni a város vezetőit. A várost eddig keményen sarcoló bankot sem érdekelte ugyanis egy újabb folyószámla hitel. Igaz, ha ez végleg bedönti a várost, azt is lehet majd úgy kommunikálni, hogy "Pécsnek nincs többé szüksége banki kölcsönökre!"


Szerző: Gót   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi Stop   |   STOP


A Vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A STOP fenntartja magának a kéziratok rövidítésének és szerkesztésének jogát.

címkék
Pécs, városháza, önkormányzat, adósság, kommunikáció, Zsolnay Kulturális Negyed, OTP


a rovat további hírei
POSZT: Magyar Attila szellemkastélya volt a Zsolnay? A belvárosi POSZT nagyon jó, a Zsolnays kevésbé Már három éve is aggódhattak volna Páváék Najari miatt Hogy akkor ezt a bizottságot ... Sokat markol az idei POSZT - de mennyit fog megfogni? És Ön melyik párttal védené a környezetet? Építészeti pszicho-horror: lebontották a mohácsi szökőkutat
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő