2016. június 27. hétfő | 26. HÉT | 179. NAP | 16:47 | LÁSZLÓ, BÁRSONYKA

Orbán Viktor házhoz jön a pofonért

2012. július 28. | 13:10
Ha egy kormánynak fogalma sincs róla, hogy mit csináljon, konzultációba kezd, hadd lehessen ráfogni az emberekre, ha valami balul üt ki. Ugyanezt teszi, ha érzi, hogy szorul a nyaka körül a hurok. A történelmi tapasztalatok alapján ez maximum késlelteti a bukást, mondanivalója alapján pedig Orbán Viktor megérett már egy pofonra.

Igazán mozgalmas héten van túl a nemrég még lemerült elemeiről panaszkodó Orbán Viktor, aki keresztül-kasul járta a fővárost, és közben válogatás nélkül beszélt hülyeségeket. Ez a magyar újbeszélben konzultációnak elnevezett időtöltés jó ideje a magukat kegyesnek érző uralkodók kedves időtöltése: nem kell eléjük járulni, hanem ők járulnak az alattvalók - lehetőleg egy előválogatott és lojális csoport elé. Elvégre annak idején sem a parasztok mentek el Rákosi Mátyáshoz, hanem Rákosi ment el a parasztokhoz.

A módszer mostanság sem vesztette el népszerűségét, elég csak a konzultációk bajnokára, Gyurcsány Ferencre gondolnunk, aki így lassan négy évvel későbbről visszatekintve semmi mást nem csinált, csak konzultált - na jó, ott volt ama bizonyos posztmodern retorikai csúcsteljesítmény, az Őszödi beszéd is. Gyurcsány főműve ezen a téren kétségkívül a 2008-as Nemzeti Csúcs volt, amellyel az akkori miniszterelnök a globális pénzügyi válságra adott csattanós választ. A siker nem is maradt el, hiszen a Csúcsot az MSZP tévedhetetlen választmánya is sikeresnek értékelte - ez aztán sajnos nem gátolta meg a válságot abban, hogy szűk fél évvel később Gyurcsányt a jól megérdemelt politikai süllyesztőbe küldje.

Orbán Viktor jól megérdemelt politikai süllyesztője valószínűleg még messzebb van, bár az meglehetősen kínos, hogy az emberek még arra sem vették a fáradtságot, hogy visszaküldjék a nemzeti konzultációs kérdőíveket. Így aztán Orbán maga volt kénytelen elmenni konzultálni, no nem elsősorban az emberekkel, hanem az alattvalókkal. Ennek aztán szokás szerint semmilyen kézzelfogható eredménye sem lett, hacsak azt nem vesszük annak, hogy kiderült, a miniszterelnök nyugodtan eltölthetett volna még két hetet szabadságon, bár az igazi a két év lett volna.

A móka kedden kezdődött, amikor a NER atyja a Fidesz utánpótlását jelentő Fidelitas tagjai körében sziporkázott - tekintettel arra, hogy ezt a szervezetet hosszú éveken át vezette a Nemzet Papagája, elképzelhetjük, milyen lehetett a hangulat. Az elragadtatott ifjúsággal Orbán egyrészt megosztotta, hogy a nagy felsőoktatási átalakítást talán nem a legjobban kommunikálták, másrészt kifejezte meggyőződését, hogy ellenforradalmárok próbálják megfúrni a nagy átszervezést.

Az első állítást jól ismerhetjük, ugyanezt már miniszterelnök sora mondta Orbán előtt, legutóbb épp egy bizonyos Gyurcsány Ferenc, aki szerint 2006-ban nem az volt a gond, hogy teljesen szétverték a magyar költségvetést, hanem hogy az emiatt az emberek nyakába zúdított megszor, azaz átszervezéseket nem megfelelően kommunikálták. Ebben persze az is benne rejlik, hogy a kedves választók bizony hülyék, és nem csak azért, mert ránk szavaztak, hanem azért is, mert nem értik a sok jót, amit le akarunk nyomni a torkukon.

Az ellenforradalmi vízió azonban teljes egészében Orbán találmánya, ilyen retorikát nem illik használnia egy magát demokratikusnak tartó kormányfőnek - főleg úgy nem, hogy baromságokat beszél. A magyar felsőoktatásban nem ellenforradalmi kísérletek zajlanak, hanem oktatók, hallgatók együtt próbálnak valamiféle rendszert vinni abba a gányolásba, amit a kormány a felsőoktatás átalakításának becéz, és ami miatt egy év alatt majd' 30 százalékkal csökkent a jelentkezők és a felvettek száma, és amely során a kormány egész szakmákat zárt el a szegényebb fiatalok elől.

A miniszterelnöknek két nappal később sikerült emelnie a tétet, amikor félázsiai származékokról elmélkedett Magyarország lakói kapcsán, akik csak az erőre hallgatnak szemben a vikingekkel, izé, skandinávokkal. Orbán igazán udvarias volt, hiszen akár előemberek csürhéjéről is beszélhetett volna, akik még a tűztől is félnek, nézeteltéréseiket pedig bunkósbotok segítségével, fejek pépesre verésével oldják meg.

Mindenesetre kezd összeállni a kép: félázsiai származékok hordája próbálja megdönteni a törvényes rendet az országban, ahogy azt tette 1703-ban, 1848-ban, legutóbb pedig 1956-ban. Ez a három ellenforradalmi kísérlet az ország bölcs és erős vezetői ellen szerencsére mind sikertelen volt, így már csak poénból is itt az ideje végre egy sikeres próbálkozásnak. 2014 tavasza épp tökéletesnek tűnik erre.


Szerző: Stemler Miklós   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   STOP


A Vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A STOP fenntartja magának a kéziratok rövidítésének és szerkesztésének jogát.


a rovat további hírei
POSZT: Magyar Attila szellemkastélya volt a Zsolnay? A belvárosi POSZT nagyon jó, a Zsolnays kevésbé Már három éve is aggódhattak volna Páváék Najari miatt Hogy akkor ezt a bizottságot ... Sokat markol az idei POSZT - de mennyit fog megfogni? És Ön melyik párttal védené a környezetet? Építészeti pszicho-horror: lebontották a mohácsi szökőkutat
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő