2016. június 29. szerda | 26. HÉT | 181. NAP | 11:01 | PÉTER, PÁL

Orbánéknak már csak a lovak hiányoznak

2012. július 03. | 17:20
Ló-összeszámolást rendelt el az Emberi Erőforrások Minisztériuma az alá tartozó összes költségvetési szerv számára. A lajstrom célja, hogy a Nemzeti Lovaságazati Vagyonkataszterben felmérjék az ország hátas-állományát és ahhoz kapcsolódó egyéb javakat. Baranya úgy látszik, ebben is vánszorog a ménes után, ugyanis a megkérdezettek közül senki sem hallott a zabláját vesztett őrültség újabb példájáról.

Ló-összeszámlálást rendelt el az emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) június utolsó hetében egy internetre kikerült levél szerint. Az EMMI "irányítása, fenntartói irányítása alá tartozó összes költségvetési szerv" gazdasági igazgatói számára kiküldött levél tartalma szerint az összeírásra azért van szükség, mivel a "lovaságazathoz jelenleg is jelentős vagyon tartozik", és az egységes vagyongazdálkodás érdekében kell felmérni a jelenleg szétaprózódott lóállományt, illetve a hozzá kapcsolódó javakat.

Ezek a következőek lehetnek: ingatlanok, földterület, kapcsolódó állóeszközök, ingóságok, immateriális javak - no meg a hátasok. Az EMMI alá tartozó költségvetési szervek mellett ugyanezt az összeírást a vonatkozó kormányrendelet (1061/2012.) szerint a vidékfejlesztési, a nemzeti fejlesztési, a nemzetgazdasági, a honvédelmi és a közigazgatási és igazságügyi minisztereknek is meg kell tenni.

Muraközi sörösló legyen mind a négy vasalt patáján az, aki meg tudja mondani, hogy az Emberi (!) Erőforrások Minisztériuma alá vajon mely ágazatban tartozhatnak hátasok? Mivel az EMMI igen nagy gyűjtőszervnek számít jelenleg, így csemegéztünk kicsit a minisztérium honlapján a "Háttérintézmények" címszó alá tartozókból. Van-e lova vajon az Országos Kardiológiai Intézménynek, az Iparművészeti Múzeumnak, a Magyar Képzőművészeti Egyetemnek, az Országos Egészségügyi Pénztárnak - hogy csak párat emeljünk ki a rengeteg szervezetből. (A Hungaroring Sport Zrt. gyanús, hisz területén évente egyszer versenyistállók "állomásoznak".)

További érdekesség, hogy a belügyminiszter kimarad az említett kormányrendelet vonatkozó szakaszának felsorolásából, holott jelenleg a BM alá is tartoznak lovak, istállók, és egyéb lószerszámok. A Készenléti Rendőrség Lovas Alosztálya a 2011-es adatok szerint 46 fővel és 21 lóval látja el többrétű feladatait: járőrszolgálat, futball-meccsek biztosítása, tömegoszlatás, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység huszárjai is ide tartoznak. Őket, illetve az alosztály ingatlanjaikat mégis kihagyták a kormányrendelet felsorolásából.

A nol.hu-n június 29-én jelent meg egy cikk a témában, amelyben az érintett egészségügyi intézményvezetőket kérdezték meg, hogyan állnak a ló-összeírással. A cikk szerint többen tajtékoztak az újabb hülyeségtől, de páran már a kora reggeli órákban felsorakoztatták intézményükben nemcsak a lovakat, hanem a szamarakat is.

Mivel Baranya megyében a Pécsi Tudományegyetem - és az alá tartozó Klinikai Központ -, az ÁNTSZ, és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal helyi szervezetei tartoznak többek között az EMMI alá a minisztérium honlapja szerint, felhívtuk az előbb említett intézmények vezetőit a ló-számlálás ügyében.

Kollár Lajos, a Klinikai Központ vezetője nem találkozott az említett levéllel, így nem tudott segíteni kérdéseinkben. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal helyi szervezeténél azt közölték munkatársunkkal, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal illetékes a válaszadásban, így őket keressük. Hargitai János kormánymegbízott a hétfői napon Budapesten tartózkodott, ám keddi ismételt keresésünkkor sem tudták kapcsolni. Mindkét nap a kabinetvezetőhöz irányítottak minket, aki azonban telefonon nem volt utolérhető.

Az ÁNTSZ helyi szervezete pedig egyenesen kikérte magának, hogy az EMMI fennhatósága alá tartozónak véltük őket. Szerintük ugyanis a szervezet a kormányhivatal, és így a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fennhatósága alá tartozik - de az összeírási kötelezettségről szóló levéllel ők sem találkoztak.

A kormányrendelet vonatkozó pontja értelmében azonban - ahogy ezt fentebb is jeleztük - a közigazgatási és igazságügyi miniszternek is összeírási kötelezettsége van az alá tartozó szervezetek és intézmények lovaságazati eszközeinek felmérésében, valamint az ÁNTSZ-t az EMMI "Háttérintézmények" felsorolásában találtuk meg.

Mindenesetre az érintett szervezeteknek lóhalálában kell felmérnie az esetleges vonatkozó vagyontárgyait és élőerő-állományát, ugyanis az adatszolgáltatásra - nemleges válasz esetén is - július 9-ig van lehetőségük. (Reméljük, hogy a válaszadást elmulasztókkal szemben nem a pusztai népek szokása szerint járnak el, azaz nem kötik őket lovak mögé, és irány a határ.)

A kormány láthatóan szorosan fogja a gyeplőt, mivel a kormányrendelet egy másik pontjában a lovaságazat önfinanszírozó fenntartását a lóversenyek fogadási rendszerének és hálózatának fejlesztésében látja.

Mivel ott is meg van említve a nemzeti erőforrás miniszter, így könnyen elképzelhető, hogy hamarosan OKJ-s bukméker és zsoké-tanfolyamokkal bővül a felsőoktatási képzések listája. Vagy az egy félév alatt elvégezhető Msc lókupec-szakiránnyal orvosolják a bölcsész-túlképzés problémáját.

Hát így galoppozunk mi Európa felé.


Szerző: GaTa   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi STOP/nol.hu   |   STOP


A Vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A STOP fenntartja magának a kéziratok rövidítésének és szerkesztésének jogát.

címkék
Nemzeti, lovaságazat, összeírás, kataszter, lókupec, kormány


a rovat további hírei
POSZT: Magyar Attila szellemkastélya volt a Zsolnay? A belvárosi POSZT nagyon jó, a Zsolnays kevésbé Már három éve is aggódhattak volna Páváék Najari miatt Hogy akkor ezt a bizottságot ... Sokat markol az idei POSZT - de mennyit fog megfogni? És Ön melyik párttal védené a környezetet? Építészeti pszicho-horror: lebontották a mohácsi szökőkutat
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő