2016. május 26. csütörtök | 21. HÉT | 147. NAP | 00:36 | FÜLÖP, EVELIN

Rákosi vs. Orbán: a fordulat éve

2012. június 14. | 08:49
Rákosi Mátyás 1947-ben nemzetközi kölcsönről, Görögország sorsáról, tőzsdei spekulánsokról, a nagybankok harácsolásáról beszélt a pécsi bányászoknak. Ismerős?

Az rendben van, hogy minden téren hódít a retró, de amikor Gréczy Zsolt blogján olvastam szemelvényeket Rákosi Mátyás 1947-es, pécsi bányászoknak tartott beszédéből, dobtam egy hátast. Nézzünk néhány jellemző mondatot:

"1945 tavaszán, most két esztendeje, azt javasoltuk az országnak, hogy idegen segítséget ne várva, saját erejére támaszkodva kezdje meg az újjáépítést. "

"Ami a külföldi kölcsönt illeti, mi boldog örömmel fogadunk el mindenkitől külföldi kölcsönt, különösen, ha nincs olyan politikai feltételekhez kapcsolva, amelyek hazánk önállóságát vagy szabad politikai elhatározását érintik. Ezen a határon belül boldog örömmel fogadunk el bármely oldalról jövő külföldi kölcsönt. De mindjárt hozzátesszük, hogy olyan külföldi kölcsönt, amilyent Görögország kap, nem kérünk."

"Azt látjuk például a tőzsdén, hogy mennek felfelé a papírok, ami annyit jelent, hogy vannak spekulánsok, akik tíz meg százezer forintot tudnak tőzsdespekulációba fektetni, hát majd gondoskodunk róla, hogy fektessék be ezt a pénzt a hároméves terv végrehajtásába."

"Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a nagybankok megint csak visszatértek a harácsoláshoz, olyan óriási kamatot meg részesedést, haszonrészesedést szednek, hogy a rendes kisiparos, kisgazda, kereskedő nem is mer a bankhoz fordulni, vagy ha mégis rászorul, úgy megnyúzzák, hogy munkájának gyümölcse elsősorban a bankokhoz jut."

"...amíg kommunisták ott vannak a kormányban, többek között az lesz, hogy elsősorban az újgazdáknak nyúljunk a hónuk alá és segítsük őket abban, hogy mély gyökeret eresszenek a földbe, amit a demokrácia adott nekik."

"Nekünk másra nincs szükségünk, csak hagyják a dolgozó népet nyugodtan, rendben, békésen dolgozni. Mi majd aztán talpra állítjuk az országot. "

Nos, kedves pécsi bányászok, most már mindent tudnak. Lehullt a lepel, felszállt a füst. Akik eddig azzal vádolták Orbán Viktort és a Fideszt, hogy program nélkül, a baloldal vállán trónra lépve jutottak hatalomra, azoknak most a nyilvános bocsánatkérés legyen az osztályrésze.

Szó nincs semmiféle programtalanságról, bár az igaz, hogy túlzott eredetiséggel sem lehet vádolni a tisztelt kormányt. Meg úgy általában az ország vezetését. Hivatalát illetően nagy dicstelenségben megboldogult Schmitt Pál a doktorijához használt fel külső segítséget, mígnem az internet és a nyilvánosság hatalma a jó államfő végére járt. Miért ócsárolnánk hát Viktor kurzusát csak azért, mert saját ötlet híján másokét használja? Emlékszünk még a kínos incidensre az amerikai közhelyszótárral kapcsolatban, amelynek szerkesztője akkor jött rá, hogy hibázott, amikor Orbán idézett belőle. A dakota közmondások pedig bár kifogyhatatlannak tűntek, mégsem voltak alkalmasak a kormányzás illúziójának fenntartására. Kellett hát valami más.

A kormány retorikájával akár történelminek is nevezhetnénk a lehetőséget, hiszen lehet-e egy kormány életében döntőbb pillanat, mint amikor eldönti, hogy kitől nyúlja leendő programját. Biztosan sorjáztak az ötleten az ad-hoc brénsztormingon. A Nemzeti Együttműködés Kormánya törekedhetett volna igazi reformokra, Széchenyit követve, vagy kiegyezésre, Deák nyomdokain. Annyi jó példa volt hazánk és a világ történelmében, ha már saját ötleteit nélkülöznie kellett a derék kormánynak.

Aztán mégis Rákosi lett belőle. Kemény ötven évünk lesz így.


Szerző: Gót   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi Stop   |   STOP


A Vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A STOP fenntartja magának a kéziratok rövidítésének és szerkesztésének jogát.

címkék
Orbán Viktor, Rákosi Mátyás, tőzsde, Pécs, bányász, Fidesz


a rovat további hírei
Hogy akkor ezt a bizottságot ... Sokat markol az idei POSZT - de mennyit fog megfogni? És Ön melyik párttal védené a környezetet? Építészeti pszicho-horror: lebontották a mohácsi szökőkutat Gallóné és a PSZ tovább balettezik
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő