2014. szeptember 02. kedd | 36. HÉT | 245. NAP | 18:38 | REBEKA, DORINA

Rákosi vs. Orbán: a fordulat éve

2012. június 14. | 08:49
Rákosi Mátyás 1947-ben nemzetközi kölcsönről, Görögország sorsáról, tőzsdei spekulánsokról, a nagybankok harácsolásáról beszélt a pécsi bányászoknak. Ismerős?

Az rendben van, hogy minden téren hódít a retró, de amikor Gréczy Zsolt blogján olvastam szemelvényeket Rákosi Mátyás 1947-es, pécsi bányászoknak tartott beszédéből, dobtam egy hátast. Nézzünk néhány jellemző mondatot:

"1945 tavaszán, most két esztendeje, azt javasoltuk az országnak, hogy idegen segítséget ne várva, saját erejére támaszkodva kezdje meg az újjáépítést. "

"Ami a külföldi kölcsönt illeti, mi boldog örömmel fogadunk el mindenkitől külföldi kölcsönt, különösen, ha nincs olyan politikai feltételekhez kapcsolva, amelyek hazánk önállóságát vagy szabad politikai elhatározását érintik. Ezen a határon belül boldog örömmel fogadunk el bármely oldalról jövő külföldi kölcsönt. De mindjárt hozzátesszük, hogy olyan külföldi kölcsönt, amilyent Görögország kap, nem kérünk."

"Azt látjuk például a tőzsdén, hogy mennek felfelé a papírok, ami annyit jelent, hogy vannak spekulánsok, akik tíz meg százezer forintot tudnak tőzsdespekulációba fektetni, hát majd gondoskodunk róla, hogy fektessék be ezt a pénzt a hároméves terv végrehajtásába."

"Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a nagybankok megint csak visszatértek a harácsoláshoz, olyan óriási kamatot meg részesedést, haszonrészesedést szednek, hogy a rendes kisiparos, kisgazda, kereskedő nem is mer a bankhoz fordulni, vagy ha mégis rászorul, úgy megnyúzzák, hogy munkájának gyümölcse elsősorban a bankokhoz jut."

"...amíg kommunisták ott vannak a kormányban, többek között az lesz, hogy elsősorban az újgazdáknak nyúljunk a hónuk alá és segítsük őket abban, hogy mély gyökeret eresszenek a földbe, amit a demokrácia adott nekik."

"Nekünk másra nincs szükségünk, csak hagyják a dolgozó népet nyugodtan, rendben, békésen dolgozni. Mi majd aztán talpra állítjuk az országot. "

Nos, kedves pécsi bányászok, most már mindent tudnak. Lehullt a lepel, felszállt a füst. Akik eddig azzal vádolták Orbán Viktort és a Fideszt, hogy program nélkül, a baloldal vállán trónra lépve jutottak hatalomra, azoknak most a nyilvános bocsánatkérés legyen az osztályrésze.

Szó nincs semmiféle programtalanságról, bár az igaz, hogy túlzott eredetiséggel sem lehet vádolni a tisztelt kormányt. Meg úgy általában az ország vezetését. Hivatalát illetően nagy dicstelenségben megboldogult Schmitt Pál a doktorijához használt fel külső segítséget, mígnem az internet és a nyilvánosság hatalma a jó államfő végére járt. Miért ócsárolnánk hát Viktor kurzusát csak azért, mert saját ötlet híján másokét használja? Emlékszünk még a kínos incidensre az amerikai közhelyszótárral kapcsolatban, amelynek szerkesztője akkor jött rá, hogy hibázott, amikor Orbán idézett belőle. A dakota közmondások pedig bár kifogyhatatlannak tűntek, mégsem voltak alkalmasak a kormányzás illúziójának fenntartására. Kellett hát valami más.

A kormány retorikájával akár történelminek is nevezhetnénk a lehetőséget, hiszen lehet-e egy kormány életében döntőbb pillanat, mint amikor eldönti, hogy kitől nyúlja leendő programját. Biztosan sorjáztak az ötleten az ad-hoc brénsztormingon. A Nemzeti Együttműködés Kormánya törekedhetett volna igazi reformokra, Széchenyit követve, vagy kiegyezésre, Deák nyomdokain. Annyi jó példa volt hazánk és a világ történelmében, ha már saját ötleteit nélkülöznie kellett a derék kormánynak.

Aztán mégis Rákosi lett belőle. Kemény ötven évünk lesz így.


Szerző: Gót   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi Stop   |   STOP


A Vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A STOP fenntartja magának a kéziratok rövidítésének és szerkesztésének jogát.

címkék
Orbán Viktor, Rákosi Mátyás, tőzsde, Pécs, bányász, Fidesz


a rovat további hírei
Botrányos a helyzet Pécsett! Egy ügymenet alatt nyolc anyakönyv - szívás a friss szülőknek Félnótások és okosok Országos balhé ütötte ki a botrányos pécsi kávéautomata-tendert Bekávézva jutunk el busszal a Magyar Csodaországba A magyarok közös ellensége Mindenki Kertvárost sztárolja - közpénzen?
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő

Itt van az ősz, itt van újra
Medline is őszi színekbe öltözött, de szerencsére úgy gondolta, hogy még utoljára megszabadul mindenétől.
Shiva, akár egy istennő
Mindent felperzsel maga kőrül, ha a szituáció úgy hozza.