2016. június 29. szerda | 26. HÉT | 181. NAP | 23:40 | PÉTER, PÁL

Sebaj: a döglött ügyek irodája bezár, a bajok maradnak

2012. július 26. | 17:36
Július végén bezár Pécsett a Megoldatlan Ügyek Irodája. Így már nem külön helyiségben, nem kiemelten foglalkozik a város vezetése a maga által generált problémák megoldásával.

Szó sem volt porblémáról - mondta Sir Arthur az őt kérdező riporternek, amikor az a hollók víz alatti repülésének nehézségeiről kérdezte az ismert jelenetben. No persze, probléma, az volt bőven. Mi több, ott, ahol a virtuális angol úr a hollókat repülni tanította a víz alatt, már térdig ér az elhullott madarak tolla.

Ma sajtótájékoztatón jelentették be, hogy bezár Pécsett a Megoldatlan Ügyek Irodája. Mindez azon egészen egyszerű okban találja meg magyarázatát, hogy elfogytak a megoldandó ügyek.

Egy ilyen iroda olyan, mint a használt autó: az ember kétszer örül neki. Ennek akkor, amikor megnyitja, majd amikor bezárja. Mindkettő remek húzás, lássuk be. A halottügy-iroda nyitásának pompás politikai üzenete, hogy én majd megoldom, amit az előző színű pajtásoknak nem sikerült. Engem érdekel az emberek baja, őket nem érdekelte, vitán felül jobb arc vagyok.

Az iroda bezárásának szintén pompás üzenete van: nincs itt semmiféle porbléma. Ami volt, azt megoldottuk, ami nem volt, azt is.

Azért az igazi kórkép, hogy milyen ügyekkel keresték fel az irodát. Elutasított szociális kérelemből, ingatlanadós panaszokból és devizahitel gondokból akadt a legtöbb. A devizahiteleseket hagyjuk - kínjukban tényleg nem tudnak már hova fordulni. Az egyetlen reménysugár, a szekszárdi sztárügyvéd és pár hasonló kollégája súlyos milliókat kér, tehát nem a szegények baját fogja megoldani, sőt, mostanság már nem is igen hallatnak magukról.

A többi gubanc már más lapra tartozik. Legendák keringtek arról, hogy az idei brutális pécsi adóemelések után valósággal ellepték az emberek az adóosztályt, de ezek szerint bőven jutott a bajos ügyből a mindent megoldó irodába is. Nyilván senki nem azért kopogtatott a városháza alján lévő helyiség ajtaján, mert kevesellte a kirótt adót. Ugyanezt sejtjük az elutasított segélyekről, a kifizetetlen számlákról. Szép számmal jutott még az irodába a viharos váltásról elhíresült Pécsi Vízmű/Tettye Forrásház kapcsán felmerült gubancból is.

Túlzott általánosítás lenne azt mondani, hogy a városvezetés a saját maga által teremtett problémák megoldására hozta létre az irodát. Már csak azért is, mert akkor korai lenne bezárni. Azt azért leszögezhetjük, hogy kicsivel több problémát termeltek, mint amennyit megoldottak. A kérdés csak az, hogy a városnak hitelező bankok, a Suez, a kirúgott vízműves dolgozók, pedagógusok, a lenézett szakszervezetek összefognak-e egy a pécsi önkormányzat egyre kézzelfoghatóbb problémáit megoldani hivatott iroda megnyitására. Persze, ha a város első embereit kérdezzük, hamar kiderül: voltaképpen nincs itt semmi porbléma. Csak a toll ér térdig.


Szerző: Gót   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi Stop   |   STOP


A Vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A STOP fenntartja magának a kéziratok rövidítésének és szerkesztésének jogát.

címkék
Pécs, Megoldatlan Ügyek Irodája, bezárás, Suez


a rovat további hírei
POSZT: Magyar Attila szellemkastélya volt a Zsolnay? A belvárosi POSZT nagyon jó, a Zsolnays kevésbé Már három éve is aggódhattak volna Páváék Najari miatt Hogy akkor ezt a bizottságot ... Sokat markol az idei POSZT - de mennyit fog megfogni? És Ön melyik párttal védené a környezetet? Építészeti pszicho-horror: lebontották a mohácsi szökőkutat
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő