1,5 milliárdos csalás: 20 fő ellen javasolt vádemelést a NAV

2019. szeptember 18. 08:39 2019. szept. 18. 08:39

Több száz munkavállalót mozgatott országszerte, de a közvetített takarítók és biztonsági őrök után nem fizetett se adót, se járulékot, ráadásul még az áfával is trükközött a munkaerő-kölcsönző cég - közölte szerda reggel Facebook-oldalán a NAV. A bűnszervezetként működő, 25 cégből álló láncolat több mint másfél milliárdos kárt okozott a költségvetésnek. Az adóhivatal 20 gyanúsítottal szemben javasol vádemelést.

A pécsi központú, vagyonvédelemmel, takarítással és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégháló Budapesten, Pécsett, Szekszárdon, Baján, Szegeden, Debrecenben és Kecskeméten vállalt megbízásokat több száz munkavállalóval. A közvetített munkaerő után azonban az adókat és járulékokat, valamint a szolgáltatás áfáját sem fizették be. A dolgozókat ugyan bejelentették, de bevallást nem nyújtottak be utánuk.

A bűnbanda szervezettségét jól mutatja, hogy egy komplett könyvelőirodát tartottak fenn a trükkök eltüntetésére, amit az egyik elkövető volt felesége irányított. De a munkába beszerveztek egy banki alkalmazottat is, aki az újonnan alapított cégek bankszámláinak nyitásánál tette „gördülékenyebbé” az ügymenetet. A gyanúsítottak között van egy budapesti ügyvéd is, aki a fiktív cégbejegyzéseket intézte.

A bűnszervezet irányítóit végül országos akcióban a NAV kommandósai fogták el, a nyomozók mintegy 50 helyszínen tartottak házkutatásokat, tucatnyi gyanúsítottat vettek őrizetbe. A költségvetésnek okozott 1,6 milliárd forintos kár megtérülésére többek között ingatlanokat, bankszámlákat zároltak és készpénzt, luxusautókat foglaltak le.

A NAV bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás megalapozott gyanújával, és húsz gyanúsított elleni vádemelési javaslattal adja át az ügyet a Baranya Megyei Főügyészségnek. 

Forrás: Pécsi STOP