12 millió forintos kárt okoztak az ablakos csalók

2023. február 21. 10:21 2023. feb. 21. 10:21

A Pécsi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be 12 személlyel szemben, akik ablakfelújítást ajánlva csaptak be számos sértettet szerte az országban - közölte sajtóközleményében az ügyészség.

A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlottak gazdasági társaságok ügyvezetői voltak 2019–2022 között. További tíz vádlott a gazdasági társaságok számára üzletkötői munkát végzett.

Az üzletkötők szerte az országban keresték fel a sértetteket, főként időseket, akiknek nyílászáró-szigetelési és ablakfelújítási munkákat ajánlottak fel. A megrendelőkkel nyomtatványt írattak alá, amiben feltüntették az összeget, amit előre elkértek.

Azonban az üzletkötők nem tájékoztatták arról őket, hogy az átvett összeget felmérési díjnak tekintik, ami nem jár vissza akkor sem, ha a megrendelő lemondja a munkát, vagy kifogása lenne.

A sértettek abban a tudatban adták át a több tízezer forinttól több 100 ezer forintig terjedő összeget, hogy előleget fizetnek. Többen lemondták a munkákat, ekkor azt a tájékoztatást kapták, hogy az átadott pénz az elvégzett szolgáltatás díja, amit nem kapnak vissza – áll a vádiratban.

Az üzletkötők egyszerűsített energetikai tanúsítványt is ajánlottak, ami persze nem volt
egyenértékű a hiteles dokumentummal, semmiféle értékkel nem bírt.

A vádlottak több esetben azt állították, hogy a szigetelési munkálatokat el kell végeztetni, illetve valótlanul hivatkoztak a társasházak közös képviselőjére. A felmérési díjként átvett összeg fejében az üzletkötők semmilyen munkát nem végeztek.

Céljuk a rendszeres haszonszerzés volt, ezért az ügyvezetőket és az üzletkötőket üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és csalás vétségével vádolja az ügyészség.

A vádlottak több esetben azt állították, hogy a szigetelési munkálatokat el kell végeztetni, illetve valótlanul hivatkoztak a társasházak közös képviselőjére.

Az első- és a másodrendű vádlottak ezen túlmenően a gazdasági társaságok ügyvezetői tisztségének, illetve a társasági részesedésüknek fiktív átvételével bíztak meg két, rossz anyagi helyzetbe levő férfit. Ők anyagi juttatás fejében vállalták, hogy aláírják a szükséges papírokat, azonban a vállalatokat nem akarták működtetni, részesedésért nem fizettek.

A két vádlottat a gazdasági társaságok ügyvezetőjéként és tagjaként vezették be a
cégnyilvántartásba, amibe ezért valótlan adatok kerültek. A bűncselekmények közokirat-hamisítás bűntettének megállapítására alkalmasak – zárul a vádirat.