28 évet kapott Böjte atya gyermekotthonának bántalmazó nevelője

2023. május 13. 12:28 2023. máj. 13. 12:28

Tíz éven keresztül bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyerekeket.

Pénteken hozott jogerős ítéletében 28 év börtönt szabott ki a Maros megyei ítélőtábla a dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottjára, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában. A 36 éves K. Sz.-t három kivételével az összes vádpontban bűnösnek találták, és a szabadságvesztés mellett, az alapfokon kiszabott 790 ezer lejes kártérítést is ki kell fizetnie a sértetteknek – írja a transtelex.ro.

Tavaly június 29-én a csíkszeredai bíróság alapfokon harminc év börtönbüntetésre ítélte a Böjte Csaba szerzetes által működtetett Szent Ferenc Alapítvány volt nevelőjét. A vádlottra 24 bűncselekmény – a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban, illetve a kászonimpéri Szent Katalin Otthonban gondjaira bízott kiskorúak sérelmére elkövetett többrendbeli nemi erőszak, szexuális bántalmazás, szexuális visszaélés és bántalmazás – miatt együttesen 87 év és hat hónap börtönbüntetést szabtak ki, 12 vádpontban pedig megállapították a bűncselekmény elévülését. A bíróság halmazati büntetésként ítélte 30 éves szabadságvesztésre, emellett 790 ezer lej kártérítés kifizetésére a vádlottat.

A volt nevelő ellen 15 fiú vallott tárgyaláson.

Az alapfokú ítéletet ellen a csíkszeredai ügyészég és a vádlott is fellebbezett, a bíróság négyszeri halasztás után, pénteken hozott jogerős ítéletet az ügyben. E szerint három vádpontban felmentették K. Sz.-t, de a többiben vétkesnek találták, és együttesen 54 év börtönt szabtak ki a volt nevelőre. Az ítélőtábla végül halmazati büntetésként 28 év börtönre ítélte a vádlottat, és a 790 ezer lejes kártérítésről hozott alapfokú döntést is fenntartotta.

Az alapfokú ítélet kihirdetése után Böjte Csaba szerzetes azt nyilatkozta:

„A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer”.

Az alapítvány vezetője később egy nyílt levélben közvetve megerősítette: a nevelőotthonok működésében rendszerszintű hiányosságok voltak.