3,5 milliárdot csalt el egy cukorral és étolajjal bizniszelő csoport

2020. július 1. 09:21 2020. júl. 1. 09:21

Összehangolt belföldi és nemzetközi akcióban újabb cukorral és étolajjal kereskedő szervezett bűnözői csoportot számolt fel a napokban a NAV. A főként Pest és Zala megyében működő cégháló a közösségi áfaszabályok kijátszásával 3,5 milliárd forint adót csalt el.  Az EUROPOL Pécsett nemzetközi koordinációs központ felállításával támogatta az akciót. 

A NAV szerdai közleménye szerint a láncolat hazai tagjai hatalmas mennyiségben importáltak cukrot és étolajat az Európai Unióból, amit magyarországi nagykereskedőknek adtak tovább. Bevallásaikban belföldiként tüntették fel a közösségi beszerzést, így jelentősen csökkenteni tudták a fizetendő áfa összegét.

A nettó áron beszerzett termékeket aztán minimális árréssel adták tovább, tisztességtelen piaci előnyt szerezve versenytársaikkal szemben. A megalapozott gyanú szerint a költségvetésnek 3,5 milliárd forint kárt okoztak ezzel a módszerrel.

A szervezett bűnözői csoport felszámolására szervezett akcióban a pénzügyi nyomozók huszonkét belföldi helyszínen tartottak kutatásokat. A nemzetközi kapcsolódási pontok és beszállítók feltérképezésére ezzel egy időben további tizenöt külföldi helyszínen dolgoztak a társhatóságok nyomozói és ügyészei.

Az EUROPOL Pécsett nemzetközi koordinációs központ felállításával támogatta az akciót, az igazságügyi együttműködést pedig Hágából koordinálta az EUROJUST.

A rajtaütés napján itthon nyolc gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki. A nyomozók a két szervezőt őrizetbe is vették, a Pécsi Járásbíróság pedig elrendelte a letartóztatásukat. Külföldön egy gyanúsítottat hallgattak ki, a cégháló feltételezett osztrák érintettjéről végül kiderült, hogy személyes adataival visszaéltek.

Az adóhatóság hangsúlyozta, az akció fő célja ezúttal is az ágazati piactisztítás volt: a szektor tisztességes gazdasági szereplőinek helyzetbe hozása és a jóhiszemű vásárlók védelme. Az áfafizetést kikerülő bűnszervezetek a belföldi továbbértékesítéskor a piaci árnál jóval kedvezőbben kínálják ugyanis termékeiket, olyan árelőnyhöz juttatva vásárlóikat, amivel a jogkövető vállalkozások nem tudnak versenyezni. Kiemelt cél tehát a költségvetést és versenytársaikat is megkárosító ügyeskedők kiiktatása.

A NAV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz az ügyben.

Forrás: Pécsi STOP