Annyira szerelmes volt, hogy felgyújtotta az ajtót - nem díjazták a bíróságon

2019. november 21. 16:23 2019. nov. 21. 16:23

Egy pécsi férfi nem tudott belenyugodni abba, hogy korábbi kedvese elhagyta, ezért azt találta ki, hogy fegyújtja annak a társasháznak az ajtaját, ahol a nő lakik. A gyújtogatás után a rendőrök szálltak be a "szerelmi történetbe", a bíróság első fokon 2 év 8 hónap börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a férfit - ám az ítélet még nem jogerős.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a Pécsi Járásbíróság 2019. november 20-án első fokon közveszélyokozás bűntette miatt B. L. vádlottat 2 év 8 hónap börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bírósági tényállás szerint a vádlott férfi nem tudott belenyugodni abba, hogy élettársi kapcsolata megszűnt, ezért a volt élettárs által lakott pécsi társasház előtt többször is feltűnt és fenyegető kifejezéseket kiabált a nőnek. 

"Így tett 2018. július 31-én is, a volt élettárs azonban elküldte a vádlottat. A vádlott ezt követően egy 10 literes kannában benzint vásárolt azért, hogy a nő által lakott társasház ajtaját felgyújtsa. A vádlott megvárta, míg besötétedett, majd gyalog indult az ingatlanhoz. 2018. augusztus 1-jén, a hajnali órákban egy 1 literes, benzint tartalmazó palackkal együtt jelent meg a háznál, majd a társasház valamennyi lakásához való bejutást biztosító, zárt bejárati ajtó kitört ablaküvegén benyúlva, az ajtó belső felét lelocsolta benzinnel, azután öngyújtóval meggyújtotta és távozott a helyszínről.

Az ajtó égni kezdett, a társasház folyosóján – ahol gyúlékony anyagok és gázvezeték is volt – sűrű füst keletkezett. Az egyik ott lakó férfi kinyitotta a lakásának bejárati ajtaját, majd a sűrű füstöt látva a lakás ablakán át a ház udvarára mászott ki, ezután a többi lakóval együtt vízzel oltották el a tüzet, miközben a rendőrséget értesítették."

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint szerencsére személyi sérülés nem történt, ám az ajtó és a falszerkezet megrongálódott, 246 ezer forintnyi anyagi kár keletkezett. 

A Pécsi Járásbíróság ítélete ellen - 2 év 8 hónap börtönre ítélés és 3 évre eltiltotás a közügyek gyakorlásától - ellen a vádlott és védlője fellebbezett, a szabadságvesztést felfüggesztetnék, és magát a büntetést is enyhítenék. Az ügyész három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat esetleges bejelentésére, így az elsőfokú bíróság határozata nem jogerős a közlemény szerint.

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi Törvényzék