Csaló pécsi férfi ellen emeltek vádat, aki 45 milliós kárt okozott áldozatainak

2019. július 10. 11:46 2019. júl. 10. 11:46

Jó kormánykapcsolatokkal rendelkező, Albániában nagyot szakító üzletembernek adta ki magát egy pécsi férfi, aki tíz sértettnek több mint 45 millió forintnyi kárt okozott.

A Baranya Megyei Főügyészség közleménye:

A Pécsi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a pécsi férfi ellen, aki magát komoly üzletembernek kiadva csalt ki pénzt üzletfeleitől, és így tíz sértettnek több, mint 45 millió Ft kárt okozott.

A vádlott saját magát nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, Albániában évekig élt, ott kormányközeli tisztviselőkkel kapcsolatban álló üzletembernek állította be, és azt adta elő, hogy Albániában kiemelkedő üzleti lehetőséggel bíró ércbánya kitermelését tervezi, mely projekthez keres üzleti partnereket.

Emellett a férfi azzal tévesztett meg több sértettet, egy Pécs melletti kastélyt megvásárol, majd abból egy Európában is egyedülálló egészségügyi és wellness központot hoz létre. A vádlottnak a kérdéses kastély tekintetében semmilyen jogosultsága nem volt, azonban jogtalanul felhasználta a kastély tényleges tulajdonosai által korábban készített terveket azért, hogy az általa kiválasztott jó anyagi lehetőséggel bíró sértetteket megtévesztve nagy összegű pénzhez jusson.

A férfi a valótlan állításokat előadva nagy összegű kölcsönöket kért különféle magyarországi magánszemélyektől, illetve tőlük megbízási, vagy bankgarancia díjként különböző összegeket vett át, melyeknek a vállalt határidőben való visszafizetésére sem szándéka, sem reális lehetősége nem volt.

A magát sikeres üzletembernek beállító, ugyanakkor semmilyen komolyabb vagyontárggyal nem rendelkező, többmilliós magánadóssággal bíró vádlott az átvett pénzeket kivétel nélkül eltüntette, illetve azokat saját céljaira használta fel. Az okozott kár meghaladja a 45 millió forintot.

A vádlott jogtalan haszonszerzés érdekében tévesztette meg üzleti partnereit, ezzel kárt okozott, így cselekménye csalásnak minősül, melynek minősített esetét a törvény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Forrás: Pécsi STOP/Baranya Megyei Főügyészség