Elképesztő ámokfutást rendezett egy féltékeny bakonyai juhász egy keverőlapáttal

2020. szeptember 16. 16:15 2020. szept. 16. 16:15

Életveszélyt okozó testi sértés kísérlete, valamint súlyos testi sértés bűntette és éjjel, erőszakkal elkövetett magánlaksértés bűntette miatt nem jogerősen négy és fél év börtönre, valamint 50 ezer forint kártérítés megfizetésére ítélt a Pécsi Törvényszék egy bakonyai juhászt, aki féltékenységében egy keverőlapáttal verte el élettársát, valamint annak vélt szeretőjét, utóbbit rendkívül csúnyán.

A bíróság szerda délutáni, részletekbe menő tájékoztatásából kiderült, hogy a J. J. J. monogramú juhász élettársi kapcsolatban élt H. Z. T.-vel Bakonyán. Szomszédjuk volt M. L., aki a történtek idején 60 éves volt. M. L. a korábbi években kétszer elszenvedett stroke következtében fekvőbetegnek minősült, végtagmozgásai, testhelyzet-változtatási képessége, kezének szorító ereje korlátozott volt, ez az állapota a védekezésben korlátozta.

A vádlott, révén hogy a birkapásztorkodást nehéz home office-ból művelni, hosszabb ideig távolt volt otthonától, közben pedig féltékenykedett, azt gondolta ugyanis, hogy élettársa bizalmas kapcsolatban van M. L.-lel. 

A végzetes napon, 2018. június 22-én a juhász éjjel felhívta élettársát, majd miután megsejtette, hogy a nő M. L.-nél van, hajnali fél kettőkor dühödten beállított szomszédjához. A szobában ott találta élettársát és M. L.-t. Ekkor felkapott egy fa keverőlapátot, betörte az üvegajtót, 50 ezres kárt okozva ezzel, és bement a szobába. Elsőként a nő pattant fel, így a féltékeny juhász először rá mért ütéseket, közben pedig észrevette, hogy élettársán a ruha alatt nincs bugyi.

A nő álló testhelyzetben, zömmel szemből kapta az ütéseket. Közben sikerült kimenekülnie a szobóból, és segítséget próbált hívni. Közben a juhász már az ágyban fekvő M.L.-t csépelte nagyobb erővel, két kézre fogva a lapátot, fentről lefelé sújtva. Egyszer csak kiment a nő után az utcára, szidni kezdte, tovább ütötte a lapáttal. A nő egy szomszédhoz, G. J.-hez menekült be, miközben élettársa tovább szitkozódott, azt kiabálta, agyonüti azt az embert akkor is, ha börtönbe kerül, és vissza akart menni folytatni M. L. bántalmazását, amelytől G. J. szomszéd tartotta vissza.

A bíróság közleménye szerint a nő több, könnyebb sérülés mellett orrcsonttörést és singcsonttörést szenvedett el, amelyek 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülések. Sokkal rosszabbul járt M. L.: kizárólag 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülései keletkeztek, egyebek mellett a jobb singcsont testtávoli végének nyílt törését, a jobb oldali II-IV. lábközépcsontok elmozdulás nélküli, és a jobb V. lábközépcsont darabos törését szenvedte el. 

Az összevert férfi jobb felső végtagtörései fájdalmatlan álízülettel gyógyultak, amely súlyos egészségromlásként értékelhető. M. L. sérülései sem közvetett, sem közvetlen életveszélyes állapotot nem hoztak létre, ugyanakkor különösen a fejet ért többszörös tompa erőbehatások következtében reális esély volt a jelenleginél súlyosabb, akár életveszélyes sérülés kialakulására is, ennek elmaradása – figyelemmel a bántalmazáshoz használt eszközre, az erőbehatásra, a sértetti védekezésre és a bántalmazott testtájra – a szerencsének köszönhető - olvasható az indoklásban.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be ellene enyhítés végett, így az ítélet nem jogerős.

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP