Elrendelte Bige László bűnügyi felügyeletét a nyíregyházi bíróság

2020. december 17. 20:02 2020. dec. 17. 20:02

Elrendelte a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított nyíregyházi cégvezető bűnügyi felügyeletét a Nyíregyházi Járásbíróság csütörtökön - tudatta a Nyíregyházi Törvényszék közleményben. A Nitrogénművek szerdán közölte, hogy a rendőrség meggyanúsította és őrizetbe vette Bige Lászlót.

A törvényszék csütörtöki közleménye felidézte, hogy az ügyészség indítványa szerint a gyanúsított többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója egy mezőgazdasági termékeket előállító cégnek. 2011-2018. között utasítására a cég által gyártott termékek egy részét valótlanul selejtesnek minősítették és leértékelt áron adták el kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cégében a gyanúsított szintén résztulajdonos. Ezután a kereskedők az értékcsökkentett termékeket piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették.
    

Az ügyészség szerint a gyanúsított az egyik kereskedővel megállapodott abban is, hogy az így keletkezett vételár különbözet egy részét a kereskedő készpénzben visszaadja neki. Így a gyanúsított több, mint 800 millió forint pénzt vett át 2011-2016. között a kereskedőtől.
Az ügyészség szerint a gyanúsított a cégnek közel 2 milliárd forint kárt okozott azzal, hogy arra utasította alkalmazottjait, a cég termékeit valótlan okokra hivatkozva selejtesnek minősítsék és emiatt alacsonyabb áron értékesítsék a kereskedők felé.
   

Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta, arra hivatkozva, hogy kiemelkedően súlyos - 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - bűncselekmény miatt folyik eljárás vele szemben, így fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábra helyezése esetén a nyomozóhatóság elől elszökne vagy elrejtőzne. A bíróság azonban ezt nem tartotta megalapozottnak.
 

A bíróság szerint önmagában a bűncselekmény tárgyi súlyából ilyen következtetés nem vonható le, a több éve folyamatban lévő eljárásban a gyanúsított mindig elérhető volt a nyomozó hatóság számára. Ugyanakkor a bíróság azt is megállapította, hogy a gyanúsított az üzleti életben kiemelkedő szerepet tölt be és fennáll a veszélye annak, hogy pozícióját felhasználva az eljárásban részt vevő személyeket megpróbálná befolyásolni és ezzel megnehezítené a bizonyítást.
    

A bíróság szerint ennek megakadályozására - az ügyészségi indítványban szereplő letartóztatással szemben - elegendő enyhébb kényszerintézkedés, bűnügyi felügyelet elrendelése.
A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön a hűtlen kezelés és vesztegetés elfogadása, valamint felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt indult eljárásban 2021. április 17-ig elrendelte B.L.T. gyanúsított bűnügyi felügyeletét. Ez idő alatt a gyanúsított lakóhelyét nem hagyhatja el, mozgását nyomkövető technikai eszközzel ellenőrzik.
   

Az ügy többi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet. A bírósági végzés nem végleges, az ügyész letartóztatás elrendelése érdekében, a gyanúsított és védője szabadlábra helyezés érdekében jelentett be fellebbezést - tudatta a törvényszék közleményben.
Szerdán Bige László őrizetbe vételéről a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. azt közölte: a rendőrség több mint 3 éve házkutatást tartott a cég székhelyén, illetve másutt, a nyomozás azóta is tart.
   

 "A vádak teljes mértékben alaptalanok. A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. A cégcsoport működését a történtek nem befolyásolják. A Nitrogénművekre és Bige Holding Kft.-re pénzügyi hatása nem lehet. A cég igazgatósága és az alá tartozó vezetés biztosítja a folyamatos és gördülékeny üzletmenetet" - áll a cég szerdai közleményében.
 

Fotós: BODNÁR BOGLÁRKA / MTI 

Forrás: MTI