Érkezik az év első nagy közúti ellenőrzése

2018. február 25. 09:11 2018. feb. 25. 09:11

Február utolsó és március első napjaiban górcső alá kapják Európa tehergépkocsijait és autóbuszait, a nagy ellenőrzésből Magyarország sem marad ki.

28 európai országban, köztük hazánkban is ellenőrzik a tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik - áll az ORFK Baleset-megelőzési Bizottságának honlapján.

Mint írták, a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) 2018. évi ellenőrzési terve alapján 2017. február 26 és március 04. között kerül sor a „European Operation Truck&Bus” kampány végrehajtására. Az idei első nemzetközi közlekedésbiztonsági akció – nevének megfelelően – kifejezetten a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának felügyeletére irányul, és várhatóan 28 országban lesznek fokozott ellenőrzések.

A magyar rendőrség – amely 2014 óta tagja a TISPOL szervezetének – részt vesz a fokozott ellenőrzések végrehajtásában, melyek hazánkban is a jelölt héten, hétfő reggeltől vasárnap estig tartanak.

Az ellenőrzések során a rendőrök és az együttműködő közúti ellenőrök együtt vizsgálják a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások megtartását, a rakomány rögzítésének biztonságos voltát stb. Az ellenőrzések mind a magyar, mind pedig a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő gépjárművekre kiterjednek.

A rendőrség a TISPOL „European Operation Truck&Bus” ellenőrzés során a Nemzeti Közlekedési Hatóság mellett az Országos Polgárőr Szövetséggel is együttműködik.

A folytatásban még hét TISPOL-ellenőrzés várható az évben, ezek dátumát ebben a cikkünkben ismertettük:

Mutatjuk 2018 nagy közúti ellenőrzéseit

Az idei évben sem marad el a TISPOL-ellenőrzések, összesen nyolc alkalommal vadásznak majd az ittas, bódult, gyorshajtó, figyelmetlen sofőrökre, valamint a busz- és kamionvezetők is számíthatnak a hatóságok kitüntetett figyelmére. A dátumokat közzétették, az első nagy ellenőrzést a február hozza el.