Felfüggesztett börtönre ítélték a gyerekeiket elhanyagoló baranyai szülőket

2020. október 7. 15:33 2020. okt. 7. 15:33

A Komlói Járásbíróság a 2020. október 5-én megtartott előkészítő ülésen O. T. elsőrendű vádlott nőt 5 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt – halmazati büntetésül – 1 év 5 hónap börtönre, míg O. L. másodrendű vádlott férfit szintén 5 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt – halmazati büntetésül – 1 év 2 hónap börtönre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását mindkét vádlott vonatkozásában 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak 1997. év óta élettársak, élettársi kapcsolatukból 2019. év elejéig hat gyermek született, közöttük jelen ügy öt lány sértettje, az 1998-ban született K., a 2002-ben született R., a 2004-ben született K., a 2007-ben született V. és a 2009-ben született K. A vádlottak a gyermekekkel egy kis baranyai településen a saját tulajdonú családi házukban éltek, amely egy ikerház egyik fele, abban egy szoba, előtér, konyha, valamint fürdőszoba van, az épület sem állapota, sem szűkössége miatt nem volt alkalmas arra, hogy két felnőtt és hat gyermek részére megfelelő lakhatási körülményeket biztosítson.

A vádlottak a házat 2007. óta csak igen ritkán – többnyire a gyermekvédelmi hatóság fellépésének eredményeként – takarították. A házban jellemző volt, hogy mindenütt koszos ruhák voltak szétdobálva, a konyhában mosatlan edények, ételmaradékok szétszórva, melyeket a legyek beleptek. A fürdőszobában a kádat, mosdót nem takarították, a lefolyó mellett ürüléket talált a gyermekvédelem munkatársa. A vizet közkútról hordták a házba, a gyerekeket abból csak ritkán mosdatták. A családot a gyermekjóléti szolgálat 2007. év óta alapellátás keretében gondozta, majd 2013 decemberében védelembe vették a gyermekeket.

A családban nevelkedő öt lánygyermek mindegyikére jellemző volt, hogy koszosan, ápolatlan hajjal, körömmel, szennyezett ruhában mentek iskolába, továbbá gyakran fordult elő fejtetvesség is. A gyerekek gyakran hiányoztak az iskolából, amely hiányzások több esetben indokolatlanok voltak, ezért igazolatlannak minősültek. A vádlottak a gyermekek számára a lakásban külön fekhelyet, ágyneműt nem biztosítottak, több gyermek együtt aludt közös ágyon, a fekhelyek koszosak voltak. A gyermekeknek napirendjük nem volt, világos szabályok nem voltak felállítva, ezért gyakran ellenszegültek a vádlottaknak.

A vádlottak a lakásban gyakran durván veszekedtek a gyerekek előtt, a másodrendű vádlott több alkalommal ittas állapotban ment haza munka után, ilyenkor elsőrendű vádlottal veszekedést kezdeményezett, melynek során trágár kifejezésekkel szidták egymást, majd az elsőrendű vádlott a gyerekekkel a közeli játszótérre menekült, ott várták meg, míg a másodrendű vádlott elaludt. 2015. évet megelőzően előfordult, hogy veszekedés során a másodrendű vádlott késsel fenyegette az elsőrendű vádlottat, aki ezért benzint locsolt szét a lakásban, majd azt meggyújtotta.

A keletkezett tüzet a gyerekekkel együtt oltották el a vádlottak. Más alkalommal veszekedés közben az elsőrendű vádlott egy késsel önmagát szúrta hasba a gyerekek előtt.

2015. május 13. napján a családgondozó a család meglátogatása során olyan koszt, bűzt, szemetet talált a házban, hogy a gyerekeket azonnali hatállyal kiemelték a családból és egy pécsi befogadó otthonba szállították őket. A vádlottak ezt követően kb. két hónap alatt a lakást rendbe hozták, ezért 2015 júniusában minden gyerek hazatérhetett.

A vádlottak háztartásában jelenleg már csak két lánygyermek nevelkedik, a másik három lány különböző befogadó otthonokban nevelik – részben kiskorúan szült – gyermekeiket, szüleikkel nem tartják a kapcsolatot, mert bár korábban próbáltak újra közeledni hozzájuk, de a kapcsolatfelvétel a szülők magatartása miatt nem valósult meg.

A legkisebb, 11 éves gyermek jelenleg is 2. osztályos az általános iskolában, mert évet ismétel. A gyermek tanulási nehézségekkel küzd, társai nem barátkoznak vele, mert a kislány általában koszos ruhában, áporodott szagúan megy iskolába.

A fenti szülői kötelezettségszegéseken túl az elsőrendű vádlott 2019. január 10. napján 20 óra körüli időben az akkor 12 éves gyermekével és egy fiatalkorú ismerősével bement a pécsi Árkád Üzletház egyik élelmiszerboltjába. Az üzletben édességet, szalámit, kávét, mosóport pakoltak a bevásárló kosárba, majd egy nem működő pénztár mellett ezen tárgyakat a gyermek hátizsákjába rakták. A pénztártól az összesen 34.814 Ft értékű áruk kifizetése nélkül távoztak.

Mind az öt gyermeknél személyiségbeli eltérést és veszélyeztetettséget igazolt a pszichológus szakértői vizsgálat, amelyek ok-okozati összefüggésbe hozhatók a szülői-gondviselői kötelezettség elmulasztásával, elhanyagolással, bántalmazással, mely szülői magatartások körében nem különíthető el az első- és a másodrendű vádlott magatartása, mindkét szülő részéről durva érzelmi zsarolásokkal telített viszonyulás volt a gyermekek irányába.

Az ítélet jogerős.

(Címlapkép: pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP