Három embercsempész letartóztatását rendelte el a járásbíróság

2020. május 30. 14:35 2020. máj. 30. 14:35

Két szír és egy ukrán állampolgár ellen rendelt el egy hónapra letartóztatást embercsempészés bűntette, és annak kísérlete miatt a Pécsi Járásbíróság, a határozat még nem végleges, mert a gyanúsítottak és a védőik fellebbezést jelentettek be.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a Pécsi Járásbíróság május 29-én egy hónapra elrendelte két szír és egy ukrán állampolgár letartóztatását embercsempészés bűntette és annak kísérlete megalapozott gyanúja miatt. 

A közlemény szerint május 28-án hajnali 1 óra körül a két szír állampolgárságú, németországi menekültstátusszal is bíró gyanúsítottak Erdőfű közelében közlekedett egy autóval, amelyben rajtuk kívül nyolc személy volt még (a törvényszéki közlés szerint: migránsok).

Az ukrán állampolgárságú gyanúsított május 27-én Kölked környékén a Duna töltésénél vett fel a járművébe nyolc szír és iraki állapolgárt, akik a zöldhatáron át érkeztek.

"A szír és ukrán állampolgár gyanúsítottak szándéka szerint a magyar határt illegálisan átlépő bevándorlókat Magyarországon keresztül Ausztriába kívánták juttatni oly módon, hogy a magyar határon jogszerűtlenül átjutott bevándorlókkal Magyarországon találkoztak, őket személygépkocsival felvették, majd a magyar-osztrák határon át Ausztriába, illetve onnan további európai országokba kívánták szállítani"

- írja a törvényszék a kommünikében.

A közlemény szerint a bíróság azért rendelte el a letartóztatást, mert alaposan lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, vagy a bizonyítást veszélyeztetnék.

A bíróság határozata ugyanakkor nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi Törvényszék