Három milliárd forintnál is több áfát csaltak el, letartóztatnák a két férfit

2020. június 26. 10:46 2020. jún. 26. 10:46

A törvényszék határozata még nem végleges, mert ugyan az egyik gyanúsított elfogadta a letartóztatás tényét, a másik gyanúsított védője azonban szabadlábra helyezésért fellebbezett.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a Pécsi Járásbíróság június 25-én egy hónapra elrendelte két gyanúsított letartóztatását üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt.

A gyanúsított G.I.E. és M.J. gyanúsított férfiak a rendelkezésre álló adatok szerint 2018. első negyedévétől kezdve több gazdasági társaságot használtak fel arra, hogy az általuk az európai közösségből beszerzett különböző élelmiszeripari termékek - jellemzően cukor és étolaj - után fizetendő általános forgalmi adó (áfa) megfizetése nélkül tudják ezeket a termékeket tovább értékesíteni. 

A lépéssel alacsonyan tudták tartanai az élelmiszeripari termékek árát, ami már érdekeltté tette a hazai viszonteladó cégeket abban, hogy a termékeket az alkövetői kör által irányított cégektől vegyék meg. 

A gyanúsítottak által felhasznált négy különböző gazdasági társaság a külföldről behozott termékek áfa-fizetési kötelezettségének nem tett eleget, ezt jellemzően úgy érték el, hogy a bevallásaikban nagy összegű belföldi termékbeszerzést szerepeltettek, amivel a fizetendő áfa-összeget minimálisra tudták csökkenteni.

A törvényszék közleménye szerint egyik gazdasági társaságnak sem volt akkora mértékű belföldi termékbeszerzése, mint amekkorát adóbevallásaikban feltüntettek, vagyis valótlanok voltak a bevallások. Erre a közlés szerint egyrészt az alacsony összegű áfa miatt volt szükség (mert ezáltal később kerültek az adóhatóság látókörébe), másrészt pedig a nettó áron behozott termékeket nagyjából hasonló, vagy egy kicsit magasabb áron tudták tovább értékesíteni, így némi nyereségük is termelődött a "bruttósítással". 

A két gyanúsított ugyanakkor semelyik általuk használt végnek nem voltak a képviselői, vagy tagjai, noha a háttérből ők irányítottak.

A törvényszéki közlemény szerint a jelenlegi adatok szerint 2018. első negyedéve és 2020. első negyedéve között összesen 3 milliárd 414 millió 44 ezer forintnyi vagyoni hátrányt okozott.

"A gyanúsításban szereplő bűncselekmény magas büntetési tételére és kiemelt tárgyi súlyára tekintettel megalapozottan lehet attól tartani, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének.

Arra is megalapozottan lehet következtetni, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak a büntetőeljárásban részt vevő személyek jogellenes befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével a bizonyítást veszélyeztetnék.

Mindkét gyanúsított vonatkozásában fennáll a bűnismétlés veszélye is, hiszen az elkövetést szervezetten hajtották végre több éven keresztül, és ezen bűncselekmények elkövetéséből éltek.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

Az ügyész és az elsőrendű gyanúsított tudomásul vették a bíróság végzését, az elsőrendű gyanúsított védője, a másodrendű gyanúsított és védője pedig szabadlábra helyezés végett fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem végleges"

- olvasható a közleményben.

 

Címlapi kép/Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi Törvényszék