Jogerősen elítélték a 228 embert megkárosító, csaló férfit

2021. január 25. 18:11 2021. jan. 25. 18:11

A Pécsi Járásbíróság a napokban megtartott előkészítő ülésen Ny. S. vádlottat 21 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 207 rendbeli a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt – halmazati büntetésül – 1 év börtönre, 400.000 forint pénzbüntetésre és 2 évi közügyektől eltiltásra ítélte. A polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére a bíróság kártérítés megfizetésére kötelezte a vádlottat, valamint 440.200 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság által megállapított tényállás szerint, a vádlott 2018. február 21-től egészen 2018. október 16-ig munkahellyel, saját és családja megélhetését biztosító jövedelemmel nem rendelkezett, ezért a vádlott rendszeres haszonszerzés céljából egy internetes portálon műszaki cikkeket és szerszámgépeket árusított, amelyekkel igazából nem rendelkezett, így az eladott tárgyak soha nem jutottak el a vevőjéhez.

A vád szerint, a vádlott hetente több alkalommal vásárolt különböző SIM-kártyákat, hogy ezzel is leplezze magát. Ezeknek a kártyáknak köszönhetően, egy internetes oldalon hamis adatok megadásával új profilokat tudott létrehozni, ráadásul egy IP-cím zavaró technikát is alkalmazott, ezzel is a beazonosítását nehezítette.

A vádlott annak érdekében, hogy pénzhez jusson, a hirdetésekre jelentkezőktől 50.000 vagy 500.000 forintot meg nem haladó összegeket kért átutalni két különböző banknál vezetett számlájára.

A sértettek a vádlott kérésének eleget tettek, a vádlott pedig az általuk átutalt pénzösszegeket a számlájáról levette, míg a hirdetésben szereplő termékeket nem küldte meg a sértetteknek és a megadott telefonszámokon elérhetetlenné vált.

Ezzel a módszerrel a vádlott összesen 228 sértett sérelmére, összesen 6.403.150 forint kárt okozott.

Forrás: pecsitorvenyszek.birosag.hu