Késsel fenyegették ismerősüket, hogy valljon be egy meg nem történt állatkínzást

2020. február 24. 10:27 2020. feb. 24. 10:27

Másfél év illetve 10 hónap börtönbüntetésre ítélt jogerősen a bíróság egy férfit és egy nőt, akik késsel próbálták rávenni ismerősüket, hogy vallja be, megkínozta és elpusztította kutyájukat.

A Szigetvári Járásbíróság 2020. február 19-én kihirdetett ítéletével F.A elsőrendű vádlottat társtettesként, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és testi sértés vétségében, F. A. másodrendű vádlottat társtettesként, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek. Emiatt az elsőrendű vádlottat, mint visszaesőt 1 év 6 hónap, a másodrendű vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az elsőrendű vádlottat mellékbüntetésül a közügyek gyakorlásától 2 évre tiltotta el, míg a másodrendű vádlott vonatkozásában a szabadságvesztés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság emellett rendelkezett a lefoglalt bűnjelekről és kötelezte a vádlottakat az eljárás során felmerült 5000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlottak házastársak. 2017 októberében három kiskorú gyermekükkel új albérletbe költöztek, ahová a két – egy fehér és egy fekete-fehér színű – straffordshire terrier fajtájú kutyáikat nem vihették magukkal, ezért a kutyákat egy ismerősüknek adták, aki az állatokat először egy ház udvarán tartotta, majd a fekete-fehér kutyát elajándékozta és az ingatlant, ahol a kutyákat tartotta albérletbe adta a későbbi sértettnek, aki a fehér színű kutyát a saját barna színű kutyájával együtt gondozta tovább.

2018. január közepén a kutyák megszöktek a sértettől, majd az állatokat egy gépkocsi elütötte a közúton. 2018. január 21-én a rendőrség értesítésére jelent meg az elütés helyszínén az állatorvos, aki megállapította, hogy a fehér színű kutya baleset következtében elpusztult, és ezt követően, feltehetően egy ragadozó állat a fülét letépte, a másik kutya életben maradt.

A történtek miatt az első és másodrendű vádlottak 2018. február 2-án, kora délután az elsőrendű vádlott tulajdonában lévő, a másodrendű vádlott által vezetett gépkocsival megjelentek az ismerősük házánál, hogy beszéljenek vele, de őt nem találták ott. Ezért azzal az ürüggyel, hogy 2500 forint ellenében a sértett segítsen tűzifát hordani, a sértettet a lakásukra csalták. A céljuk az volt, hogy a sértettől olyan nyilatkozatot kényszerítsenek ki, hogy a kutyákat az ismerősük, akire rábízták azokat, megkínozta és elpusztította.

Miután a sértett a vádlottak lakásába bement, az elsőrendű vádlott bezárta az ajtót és a kulcsot a zsebébe tette. A vádlottak a sértettet egy konyhai székre ültették, majd az elsőrendű vádlott arra kérte a sértettet, hogy vallja be, hogy a szállásadója, az ismerősük megkínozta és elpusztította a kutyákat. A sértett erre nem volt hajlandó, erre az elsőrendű vádlott két alkalommal, ököllel arcul ütötte őt.

 A másodrendű vádlott ezután egy pohár vizet adott a sértettnek, míg az elsőrendű vádlott a szobából egy 14 centiméter pengehosszúságú vadászkést hozott ki, és azt először a sértett nyakához szorította, miközben fenyegette, hogy keresztülszúrja, illetve levágja a füleit úgy, mint ahogy az ismerősük levágta a kutya fülét. A sértett ekkor letérdelt és sírva kérte az elsőrendű vádlottat, hogy ne bántsa, amire a vádlott azt mondta, hogy mobiltelefonos felvételre kell mondani a sértettnek, azt, hogy a kutyákat az ismerősük kínozta meg, akire rábízták. Erre a sértett továbbra sem volt hajlandó, ezért a vádlott életveszélyesen megfenyegette, mire a sértett engedett az elsőrendű vádlott követelésének és elvállalta, hogy azt fogja állítani, hogy az ölte meg a kutyákat, akire a vádlottak rábízták. Erről a másodrendű vádlott több hangfelvételt és egy videofelvételt is készített.

 
Ezt követően a másodrendű vádlott felhívta egy állatkereskedésben dolgozó ismerősét és közölték, hogy megtalálták a férfit, aki a kutyákat bántotta.

Az elsőrendű vádlott eközben egy 9 centi pengehosszúságú kést a sértett oldalához tartva őt a gépkocsijához kísérte, a hátsó ülésre ültette és bezárta a gépkocsi ajtaját. Ezt követően a vádlottak előre ültek, az állatkereskedésbe hajtottak, ahol a másodrendű vádlott bement, megmutatta a felvételeket, majd miután a vevők távoztak a boltból az elsőrendű vádlott és a sértett is bementek. Befelé menet az elsőrendű vádlott tovább fenyegette veréssel a sértettet. A sértett a további fenyegetések hatására az állatkereskedésben is azt állította, hogy a kutyákat a vádlottak ismerőse bántalmazta. Közben az elsőrendű vádlott további veréssel fenyegette a sértettet.

Az elsőrendű vádlott azt mondta a sértettnek, hogy álljon az ajtó előtt, amíg az állatkereskedővel beszélni fog, de a sértett a nyitott ajtón keresztül kiszaladt a boltból, az elsőrendű vádlott rövid ideig üldözte, de a sértettnek sikerült a rendőrségre eljutnia. Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi STOP