Összevert, pórázon vezetett egy hajléktalant, két évig hűsölhet

2020. május 20. 09:45 2020. máj. 20. 09:45

Helybenhagyta a Pécsi Törvényszék a Pécsi Járásbíróság decemberi ítéletét, amellyel önbíráskodás bűntettének kísérlete, valamint testi sértés bűntette miatt 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, aki tartozását követelve összevert egy hajléktalant.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a  vádlott és a sértett korábbról ismerték egymást. Korábban a sértett a vádlottól ellopott 40 ezer forintot, melyet maga is elismert a vádlottnak. A sértett a pénzt nem fizette vissza a későbbiekben sem a vádlottnak.

A vádlott anyagi helyezte 2019. februárjában megromlott, ezért 2019. február 25-én az esti órákban ittas állapotban felkereste a Malomvölgyi-tó környékén hajléktalanként élő sértettet, azzal a szándékkal, hogy visszaszerzi tőle a pénzt, ehhez pedig felszerelkezett egy zsebkéssel és egy kutyapórázzal, úgy volt vele, ha kell, erőszakot is alkalmaz. 

A vádlott este fél hat körül megérkezett a sértetthez. Bement az épületbe és az ágyában fekvő hajléktalant ruhájánál fogva az ágyából kirángatta, és a bejárat elé húzta ki. Eközben fenyegette őt, hogy „meghalsz, megöllek”. A fenyegetés közben a vádlott a sértettet az épület előtti területre húzta, jobbkezével, ököllel, több alkalommal arcon ütötte úgy, hogy bal kezével a sértett mellkasánál a ruházatát megfogva a sértettet a földre feszítette. Miközben a vádlott a fedél nélkülit ütötte, a pénzt követelte.

A sértettet ezután ruházatánál fogva megragadta és a parkoló felé igyekezett terelni, majd 30 méter elteltével ismét ököllel ütlegelni kezdte arcán. A sértett ettől a földre esett, őt a vádlott több alkalommal megrúgta. Mindvégig azzal fenyegette, hogy „elvágom a torkod”. Ezt követően a vádlott a nála lévő kutyapórázt a sértett nyakába tette, meghúzta, majd a nála volt kinyitható bicskát a sértett nyakához nyomta és ismét közölte vele, hogy „elvágom a torkod, megdöglesz”, abban az esetben, ha nem fizeti vissza a sértett a tőle eltulajdonított pénzt.

A vádlott ezt követően a kést levette a sértett nyakáról, és pórázon húzta úgy, hogy a sértett lábán – annak ellenére, hogy téli időjárási viszonyok uralkodtak – nem volt cipő, mivel annak felhúzására a vádlott nem hagyott időt. A vádlott a sértettet továbbra is pórázon tartva hétvégi házához vezette úgy, hogy a gyalog megtett út során a sértettet számos alkalommal ütötte testszerte, őt rugdosta és több alkalommal nyakához fogta a nála lévő kinyitott zsebkést. A hétvégi házhoz érve, a vádlott a sértettet az épületben a bejárati ajtó melletti székre leültette és ököllel, több alkalommal ismét arcon ütötte, a bántalmazás során a vádlott kijelentette több alkalommal, hogy elvágja a sértett torkát, ha nem adja meg a tartozását. A fenyegetések közben a konyhaasztalon volt narancssárga nyelű kést a vádlott az asztalról felvette és hegyét alulról a sértett állához tartotta.

A vádlott egy idő után a sértett bántalmazásával felhagyott, de nem engedte ki a vádlottat hétvégi házából. A bántalmazott fél megígérte, hogy hamarosan visszaadja a pénzt. Ezután a vádlott tellel kínálta meg, majd adott neki egy pár cipőt és 22 óra körül kiengedte a házából.

A sértett az ellene alkalmazott erőszak és fenyegetések ellenére a tőle követelt 40.000.- Ft-ot a vádlottnak nem adta át, a cselekmény során készpénz nem is volt nála, a későbbiekben pedig ismeretlen helyre távozott. A bántalmazás következtében a sértett súlyos sérüléseket szenvedett.

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2020. május 14-én megtartott tanácsülésen helybenhagyta a Pécsi Járásbíróság 2019. december 12-én kihirdetett ítéletét, amellyel Cs.L. vádlottat önbíráskodás bűntettének kísérlete, valamint testi sértés bűntette miatt - halmazati büntetésül - 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra bocsátható a büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon.

Forrás: Pécsi STOP