Pécsi rendőrök füleltek le egy több országban aktív drogkereskedői csapatot

2020. február 13. 09:52 2020. feb. 13. 09:52

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Pécsi Osztálya fülelt le egy több országban is aktív kábítószerkereskedő bandát, a nyomozást nemrég zárták le, az iratokat megküldték az ügyészségnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda Pécsi Osztálya jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást két férfival szemben.

A rendőrség közleménye szerint 2018. január 19-én az ásotthalmi határátkelőhelyen jelentkezett az országba belépésre Sz. Norbert szerb-magyar állampolgárságú 31 éves férfi az autójával. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei azonban az az autó alvázában a gyárilag kialakított üregekben 30 csomagnyi, összesen 13,6 kilónyi elrejtett marihuánára bukkantak. A szakértői vélemény szerint ez a mennyiség meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, így a férfit az NNI nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki és megkezdték az ügy felderítését.

A felderítés során az derült ki, hogy a kábítószert Ausztriában várták, a nyomozók látókörébe került egy drogügyletekkel foglalkozó csoport, melyet az 56 éves F. Zoltán magyar állampolgár irányított Ausztriából. 

A közlemény szerint a kábítószer feltételezhetően Albániából származik, és onnancempészték Magyarország érintésével Ausztriába.

"A magyar nyomozók jelzése alapján a horvát hatóságok 2018. április 14-én intézkedés alá vonták K. János magyar állampolgárt, akinek autójában 34 csomagban 17,6 kilogramm marihuánát találtak, amit Horvátországon keresztül akart Ausztriába juttatni. A szállítás során végig vele mozgott egy másik autóval F. Zoltán is, akit szintén ellenőriztek a rendőrök, de nála, illetve járművében nem találtak drogot. K. Jánost a horvát bíróság kábítószer forgalmazása bűncselekmény elkövetése miatt 5 év börtönbüntetésre ítélte"

- áll a közleményben.

F. Zoltánt végül 2018. október 21-én kapták el Székesfehérváron, az autójában hét csomagban összesen 2,7 kilónyi marihuánát és fél kiló amfetamint találtak. A vegyésszakértői vélemény szerint ez meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. A székesfehérvári akcióval párhuzamosan az osztrák rendőrség is aktiválta magát, ők F. Zoltán ausztriai lakhelyén tartottak házkutatást, ahol további 3,5 kilónyi marihuánát találtak és foglaltak le.

"A KR NNI Pécsi Osztályának nyomozói Sz. Norberttel és F. Zoltánnal szemben a nyomozást jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel való kábítószer-kereskedelem bűntett megalapozott gyanúja miatt lefolytatták, és a keletkezett iratokat 2020. február 12-én vádemelési javaslattal adták át a Csongrád Megyei Főügyészségnek"

- áll a közleményben.

Forrás: Pécsi STOP/police.hu