Szerb és palesztin embercsempész letartóztatását rendelték el

2020. március 5. 15:27

A Pécsi Járásbíróság tartóztattatna le egy szerb és egy palesztin embercsempészt, akiket március elején kaptak el Baranyában. A döntés még nem jogerős.

Az elfogott határsértők - Fotó: police.hu

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezett egy szerb és egy palesztin embercsempészt a Pécsi Járásbíróság - derült ki március 5-én, csütörtökön a Pécsi Törvényszék közleményéből.

A kommüniké szerint M. D. elsőrendű gyanúsított szerb állampolgár férfi, ő március 2-án este 22 óra 9 perckor lépte át a határt Tompánál egy szerb honosságú gépjárművel, aztán pedig Bóly érintésével Töttös felé közlekedett, a cél pedig a Lippó környéki államhatár lett volna. Ott egy illegálisan a határon átjutott csoportot kellett volna felvennie, velük a közlemény szerint telefonon, üzenetekben tartotta a kapcsolatot. A tervek szerint a csoportot Ausztria irányába szállította volna tovább a szerb férfi.

Az A.J.M. monogrammú másodrendű gyanúsított (aki palesztin férfi) hét szír állampolgárral a vajdasági Zomborból indult a határ felé, majd azt illegálisan lépte át a csapat az Ivándárda-Lippó útelágazás magasságában, aztán pedig továbbindultak, hogy a fentebb már említett szerb férfival és rgy másik ismeretlennel találkozzanak.

"A. J. M. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a szír állampolgároknak a határ tiltott módon történő átlépéséhez segítséget nyújtott, továbbá segítséget kívánt nyújtani a továbbszállító személyek megtalálásában, valamint Ausztria államhatárának a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez.

A. J. M. másodrendű gyanúsítottat és hét szír társát 2020. március 3-án 02 óra 45 perckor egy vadkamera jelezte, ahogy egy kapun át átmásztak Horvátország területéről Magyarország területére. Az Ivándárda és Lippó útvonal elágazásától 100 méterre elfogták őket. M. D. elsőrendű gyanúsítottat – miután Bólyban 02 óra 45 perckor közúti ellenőrzés alá vonták – a Töttös-Bezedek úton fogták el, miközben az államhatárt átlépő migráns személyek irányába haladt. Az ellenőrzés során megállapították, hogy A. J. M. másodrendű gyanúsított és hét szír társa jogszerű magyarországi tartózkodásukat hitelt érdemlően igazolni nem tudják. M. D. elsőrendű gyanúsított a környéken való tartózkodására életszerű magyarázatot adni nem tudott"

- olvasható a közleményben.

A Pécsi Járásbíróság azért rendelte el a letartóztatásukat, mert vélelmezésük szerint esélyes, hogy szabadlábon hagyása esetén a két férfi megpróbálna eltűnni a magyar igazságszolgáltatás elől, és akár tárgyi bizonyítékokat is megsemmisítenének, vagy elrejtenének, hogy a tárgyi bizonyítás sikertelen legyen.

A közlemény szerint a fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését. Az ügyész tudomásul vette a végzést, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem végleges.

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi Törvényszék