Több milliót szereztek az unokázós csalók

2022. május 4. 10:05 2022. máj. 4. 10:05

A Pécsi Járási Ügyészség vádat emelt négy férfi és egy nő ellen, akik 2020 nyarán Pécsett két idős hölgy sérelmére elkövetett unokázós csalásban vettek részt - közölte lapunkkal a Pécsi Járási Ügyészség.

Az idős sértetteket 2020 júniusában lakásukban vezetékes telefonszámukon hívták fel az Egyesült Királyságban regisztrált telefonszámokról. A hívó azt állította, hogy a sértettek fia, illetve unokája autóbalesetet szenvedett és ezzel kapcsolatban sürgősen pénzre lenne szüksége. A hívók magukat a sértettek hozzátartozóinak is kiadták és úgy kérték az idős hölgyeket, hogy szedjenek össze annyi pénzt, illetve ékszert, amennyit csak tudnak és azt adják át az érte küldött személynek. A sértettek féltették hozzátartozóikat és segíteni akartak nekik, ezért eleget tettek a kérésnek.

Az elkövetők az Egyesült Királyságból telefonon tartották a kapcsolatot azzal a vádlott férfival, aki vállalta, hogy jutalékért a sértettektől kicsalt pénzt átveszi, illetve ennek érdekében másokat is beszervez. A Székesfehérvár környékén élő vádlott 2020. június 25-én és 27-én a telefonon adott útmutatásnak megfelelően a futárként beszervezett férfiakkal gépkocsival Pécsre utazott. A futárok keresték fel a sértetteket, akiktől átvették a borítékban elhelyezett készpénzt, illetve ékszereket.

A 2020. június 25. napján kicsalt pénz nagy részét a kapcsolattartó férfi hozzátartozói másnap pénzküldő szolgáltatás igénybevételével az Egyesült Királyságba továbbították. Az elkövetők az egyik idős sértettől közel másfél millió forintnak megfelelő dollárt, eurót és forintot, a másiktól több, mint három millió forint értékben készpénzt és ékszereket csaltak ki.

A nyomozás során nem lehetett azt megállapítani, hogy kik hívták fel a sértetteket. A bűncselekményben futárként részt vevő férfiakat a Pécsi Járási Ügyészség idős személyek sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja, ami egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A kicsalt pénz továbbításában részt vevő személyek cselekménye pénzmosás bűntettének megállapítására alkalmas, aminek a büntetési tétele öt évig terjedő szabadságvesztés.
 

Forrás: Pécsi Járási Ügyészség