Több mint hétmilliárdos adócsalás gyanúsítottjainak letartóztatását rendelték el Pécsen

2023. április 20. 16:10 2023. ápr. 20. 16:10

Bűnszövetségben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt rendelték el csütörtökön két budapesti férfi letartóztatását Pécsen, mivel a gyanú szerint az általuk működtetett, fiktív számlákra épülő cégláncolattal több mint hétmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek - közölte a Pécsi Törvényszék.

Közleményükben azt írták: a nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak társaikkal valótlan tartalmú számlákat befogadó és tényleges tevékenységet nem végző cégekből álló, színlelt informatikai szolgáltatásokra létrehozott számlázási hierarchiát építettek fel. Céljuk az volt, hogy a számlát befogadó gazdasági társaságok - a nekik kiállított és általuk befogadott fiktív számlák könyvelésbe beállításával adóelkerüléshez nyújtsanak segítséget.
    

Az elsőrendű gyanúsított működtette a számlázási láncolatot, a másodrendű gyanúsított a több cégből és több szintből álló fiktív számlagyár működtetésénél az érintett cégek adminisztratív feladatainak ellátásában vett részt.
    

A bűncselekményben érintett 29 cég bankszámlája és a hozzá tartozó bankkártya felett az elsőrendű gyanúsított rendelkezett.
    

A letartóztatottak 2021-től elfogásukig tevékenységükkel több mint hétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a gyanú szerint.
    

A Pécsi Járásbíróság egy hónapra rendelte el a büntetett előéletű gyanúsítottak letartóztatását.
    

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, a határozat így egyelőre nem végleges.