Túronyi gyilkos: a második áldozatra a házat is rágyújtotta

2019. július 17. 13:06

Kétszer gyilkolt Túronyban az a férfi, akit 2017. márciusában közel 10 hónapnyi nyomozás után fogtak el a rendőrök egy gyilkossági ügyben. Egy helyi idős német férfi haláláért jogerős életfogytiglanit kapott a férfi, aki most beismerte, többször megszúrt egy idős asszonyt, majd rágyújtotta a házát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint "a Készenléti Rendőrség (KR) Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztálya minősített emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként azt a 28 éves túronyi férfit, aki jelenleg – egy korábbi gyilkosság miatt – jogerősen kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetését tölti."

Egy idős német férfi volt az első áldozat

A közlemény szerint 2016. május 18-án rendelt el ismeretlen tettes ellen emberölés miatt nyomozást a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, ugyanis az ismeretlen tettes május 13-án Túronyban egy ott élő 81 éves német férfit fejszével többször fejbe vágott, aki az ütések következtében elhalálozott. A gyilkos az idős férfi pénztárcáit, mobiltelefonját és iratait vitte magával.

"Az adatgyűjtés során a gyanú egy akkor 25 éves, szintén a településen lakó férfira terelődött, akit a Baranya megyei rendőrök 2017. március 23-án fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként. A fiatalember beismerő vallomást tett, elmondta, hogy egy közeli, használaton kívüli kútba dobta a fejszét, amelyet a nyomozók megtaláltak.

A Pécsi Ítélőtábla 2019. január 8-án jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a férfit"

- olvasható a közleményben.

Volt egy másik gyilkosság is, ami nem annak tűnt elsőre

A közlemény szerint ugyanakkor a férfi elfogása előtt 48 nappal, 2017. február 3-án ismeretlen okból tűz keletkezett egy túronyi ingatlanban, a kiérkező tűzoltók pedig a porig égő házban az ott élő 88 éves nő holttestét találták csak meg.

"Az igazságügyi orvosszakértők megállapításai szerint az idős asszony az egész testére kiterjedő égési sérüléseket szenvedett el, de a vizsgálatok alapján egyértelmű volt, hogy halálát füst belehelés okozta, tehát még élt a tűz keletkezésekor. A tűz keletkezési helyét, okát, mechanizmusát nem lehetett tisztázni, és mivel az eljárás során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, a közigazgatási eljárást lezárták.

A KR Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályának munkatársai – feladatkörükből adódóan – országos illetékességgel értékelik és elemzik a gyanús eltűnési, körözési eljárások mellett a rendkívüli haláleseti eljárásokat is. A nyomozók a túronyi tűzeset iratanyagát áttanulmányozták, valamint további adatgyűjtéseket és kihallgatásokat végeztek.

A közlemény szerint felmerült, hogy a korábbi gyilkosság akkor még szabadlábon lévő gyanúsítottja motoros fűrésszel fát vágott, majd miután fizetségét megkapta, az idős nő 61 éves fiával a férfi pécsi rokonaihoz vitte, ott leitatta, majd vagyoni helyzetéről, a ház belső elrendezéséről faggatta őt.

A KR KÜFF emiatt tavaly január 25-én nyomozást rendelt el emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt, és a további adatgyűjtés után beigazolódott, hogy a másik túronyi gyilkosságot elkövetett férfi 2017. február másodikáról harmadikára virradó éjszaka a nő 61 éves fiát a rokonainál hagyta (miután leitatta és kikérdezte), majd két ismerősével visszautazott Túronyba, hogy megszerezze a nőtől a remélt pénzt és ékszereket.

"A rendőrök 2019 júniusában gyanúsítottként hallgatták ki az akkor már 28 éves férfit, aki vallomásában elmondta, hogy miután visszautazott Túronyba, betört a sértett házába. Az idős asszony ezt észrevette, őt magát is megismerte, ezért a nála lévő tőrkéssel többször megszúrta, megvágta a sértettet. Hogy a bűncselekmény nyomait eltüntesse, tüzet okozott, a házból csupán egy gázpalack záró kupakját vitte el, amelyet a késsel együtt saját házának szennyvízaknájába dobott.

A nyomozók 2019. július 9-én megtalálták és lefoglalták a tőrt és a gázpalack említett darabját is" a közlemény szerint (a megtalálásról itt látható egy videó). A KR KÜFF munkatársai a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a napokban átadja a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Forrás: Pécsi STOP/police.hu