Újabb Zsolnay-per: A volt gazdasági vezetőt faggatták

2023. február 9. 20:21 2023. feb. 9. 20:21

Az önkormányzati tulajdonú Zsolnay Örökségkezelő Nkft. egyik volt gazdasági igazgatója valótlan tartalmú számlákat igazolhatott le az ügyészség szerint, olyan tevékenységért, amit a másodrendű vádlott valójában el sem végzett. Üzletszerűen elkövetett csalás, magánokirathamisítás miatt felelhetnek a bíróság előtt.

Érdemben is elkezdődött az első közvádas eljárás szerda reggel a Pécsi Járásbíróságon, ami az ellenzéki városvezetés által elindított nagyszabású átvilágítások és feljelentések következménye. A vád szerint a Zsolnay Örökségkezelő volt gazdasági igazgatója valótlan tartalmú számlákat igazolt le a másodrendű vádlott részére.

Az elsőrendű vádlott vallomást tett, minekután a másodrendű vádlott egy olyan tevékenység ellenében – „szakmai felügyeleti díj” – állított ki számlát, amelyet a porcelántárgyakat árusító Zsolnay-shopnál valójában nem végzett el. A tevékenységért a Zsolnay Örökségkezelő a porcelánárusításért járó bizományosi díj 94 százalékát fizette ki 17 hónapon keresztül a másodrendű vádlottnak, így az ügyészség álláspontja szerint csaknem 14 millió forinttal rövidítették meg az önkormányzati céget.

A vádlott azt is nehezményezte, hogy a cégvezetés részéről neki egyedül kell felelni a bíróság előtt. Több esetben hivatkozott Vincze Balázsra, a ZSÖK bizalomvesztés miatt menesztett (és egy másik, pótmaganvádas eljárásban érintett) korábbi ügyvezetőjére és Őri László, egykori fideszes alpolgármesterre is. - írja a Telex

Ezután még közel sem volt vége a tárgyalásnak, mintegy 3,5 órán keresztül tartott.

A vádlott elmondása szerint egy bonyolult problémahalmaz kezelésére született 2018-ban az a megoldás, hogy egy újonnan kialakított információs és jegyértékesítési ponton, bizományos rendszerben a Zsolnay Manufaktúra termékeit is árulhassák. Ez Páva Zsolt egykori fideszes polgármester elvárása volt, méghozzá egy olyan időszakban, amikor több vita (védjegyhasználat, bérletidíj-követelés, vitatott tőkeemelés, ellen-Zsolnay szervezése) állta a gördülékeny együttműködés útját.

A legfontosabb a Zsolnay Manufaktúra részéről elvárt profitgarancia volt, aminek a kockázatát ki akarták szervezni egy külsős vállalkozónak.

A bíróság rávilágított, hogy a másodrendű vádlott a Zsolnay-shopban egy 16 négyzetméteres részt bérelt, minden költséggel együtt kevesebb mint 40 ezer forintért, míg a korábbi, uránvárosi üzlethelyiségét a ZSÖK bérelte több mint 50 ezer forintért. A tárgyalás során az is kiderült, hogy a szakmai felügyeleti díjról kiállított számlák tartalma nem felelt meg a szerződésben rögzítetteknek. A bíróság azt is nehezményezte, hogy a szerződésben rögzített pont szerint, az ilyen jellegű szerződéseket az önkormányzatnak - mint tulajdonosnak - jóvá kell hagynia, ez azonban nem történt meg. - emeli ki a telex.hu

A másodrendű vádlott a mai tárgyaláson szóban nem kívánt vallomást tenni.

A bíróság az első tárgyalási napon még egy tanút hallgatott meg. A ZSÖK által korábban foglalkoztatott eladó arról beszélt, hogy ő nem tudott arról, hogy a másodrendű vádlott szakmai felügyelete alatt dolgoztak kollégáival, tőle utasításokat soha nem is kaptak.

A Telex hozzáteszi, hogy a Zsök akkori ügyvezetője meg sem jelent a tárgyaláson.

Forrás: telex.hu