Unokázós bandát kaptak el a mohácsi zsaruk

2020. július 18. 18:56 2020. júl. 18. 18:56

1,3 milliót csalt ki egy asszonytól a banda, de nem jutottak messzire, egy órán belül elkapták őket a rendőrök. A napokban egy másik bandát is megfogtak a baranyai zsaruk.

1,3 milliót csaltak ki egy idős asszonytól - szerencsére meglett a pénz

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a gyors reagálásnak köszönhetően a Mohácsi Rendőrkapitányság munkatársai egy órán belül elfogták azt az "unokázós" bűnbandát, akik 2020. július 17-én délelőtt 1 300 000 forintot csaltak ki egy helyi idős asszonytól.

A sértett elmondása szerint 10 óra 30 perc és 11 óra között felhívta őt egy ismeretlen személy, aki azt állította, hogy a fia karambolozott és megsérült. A hívó a hozzátartozó balesetére hivatkozva több mint öt millió forintot kért a nőtől, aki összeszedte megtakarítását, majd a fenti összeget átadta a lakcímén megjelenő férfinak.

Az idős asszony számára ezt követően derült ki, hogy a fiának semmi baja, és csalás áldozatává vált. A csalók azonban nem jutottak messzire, a rendőrök Sombereken elfogták a gépkocsival menekülő 56 éves sükösdi férfit és társát, egy 27 éves kölkedi férfit. A gépjármű átvizsgálása során a nyomozók megtalálták, majd lefoglalták a sértettől kicsalt pénzt. Mindkettőjüket előállították a rendőrkapitányságra, majd kihallgatták őket.

A bűncselekménnyel összefüggésben egy 47 éves sükösdi nőt, és egy 68 éves sükösdi férfit is gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. A gyanú szerint ők is közreműködtek a csalásban.

A rendőrök a három férfit és a nőt őrizetbe vették, ellenük csalás elkövetése miatt nyomoz a Mohácsi Rendőrkapitányság.​​

Júniusban egy pécsi nőt vert át egy másik banda, de őket is elkapták

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság „Mecsek” Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei 2020. július 17-én reggel egy 35 éves és egy 25 éves sárkeresztúri férfit fogtak el, majd lakásukról előállították őket a Pécsi Rendőrkapitányságra - olvasható a rendőrség közleményében.

A gyanú szerint a két férfi 2020. június 25-én délután felhívott egy pécsi asszonyt, majd azt állították, hogy a nő unokájával karambolozott, amely során személyi sérülés is történt. A telefonáló azt mondta az idős asszonynak, ha azt szeretné, hogy ne tegyenek feljelentést a rendőrségen a baleset miatt, akkor fizessen 2 300 000 forintot. A sértett ezután összeszedte az otthon tartott forintját és valutáit, majd körülbelül 1 500 000 forint értékben adott át pénzt a lakására érkező férfinak.

A pécsi rendőrök a nyomozás során beazonosították a csalókat, majd elfogásukat követően előállították őket a rendőrkapitányságra, ahol megkezdték gyanúsítotti kihallgatásukat.  Ellenük csalás elkövetése miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

A rendőrség tanácsai a következők az ilyen esetek elkerülése érdekében:

Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!

Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (például: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!

Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni! Életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni.

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

Két pécsi hölgy júniusban videóban mondta el, hogyan próbálták őket átverni, érdemes meghallgatni, mikkel próbálkoznak a csalók:

 

 

Címlapi kép: YouTube/PoliceHungary

Forrás: Pécsi STOP/police.hu