Ez az ügy tökéletesen megmutatja, hogyan működik a fideszes rablógazdálkodás

2020. július 10. 20:06 2020. júl. 10. 20:06

Az utóbbi napokban több levelet is kaptam az MVM Zrt-től. Nem marketing leveleket, hanem az általam indított közérdekű adatigénylési eljárások nyomán - részben jogerős bírósági ítélet alapján, részben maguktól - kiadott dokumentumokat.

Így megkaptam a Mátrai Erőmű adásvételével kapcsolatos dokumentumok egy részét is (adásvételi szerződés, cégértékelési dokumentumok, MVM igazgatósági előterjesztés és határozat, zárási dokumentáció, szándéknyilatkozat). Az anyagokban rengeteg a kitakarás, ezért ebben az ügyben is perrel folytatódik az eljárás. A kitakarások ellenére azonban számos, eddig ismeretlen körülményre, kormányzati hazugságra fény derül.

Így például kiderült, hogy amikor Orbán Viktor 2020. január 9-én arról beszélt a nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy a vételár még nem ismert, mert "nemzetközi becslő céget kértünk föl, az ő értékelését fogjuk majd alapul venni a számításainknál", valójában ez a számítás már régen készen volt, és a 2019. december 23-án aláírt szerződésben fillérre pontosan szerepelt a 17,44 Mrd forintos vételár. A több hazugságról, vagy hogy ténylegesen mibe került az ügylet, a későbbiekben fogok részletesebb tájékoztatást adni.

Fontosnak tartom leszögezni: nem azért kezdtem el foglalkozni a Mátrai Erőmű tulajdonos-váltásával, mert ne lenne jobb dolgom. Hanem azért, mert ez az ügylet tökéletesen megmutatja, hogyan működik a fideszes rablógazdálkodás, hogyan működik a korrupciós rendszer, amelyet a miniszterelnök környezete űz.

A sajtóban csak kormányfői strómanként számontartott Mészáros Lőrinc szerepe és feladata a Fidesz önkényuralmi rendszerében egyértelmű: neki pénzt kell gyűjtenie, olyan vállalkozásokba kell fognia, és fektetnie, amelyek pénzt termelnek. Ezért tűnhetett számára és a Fidesz számára jó üzletnek a Mátrai Erőmű megvásárlása.

Azok után azonban, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége nem tudta nyereségesen üzemeltetni az erőművet, elkezdte felélni, illetve hazavinni az erőmű tartalékait. Azonban a veszteség finanszírozása nem az ő feladata, ezért Orbán úgy döntött, hogy majd az adófizetők finanszírozzák a veszteséget, hiszen az adófizetők pénze erre is elég lehet, bajlódjon a veszteség finanszírozásával és az erőmű átalakításával az állam. Mészáros most új, pénztermelő befektetések után néz, nekünk pedig itt marad a teher. Na, pont ez az a rablópolitika, ami ellen küzdünk, amely nem szól másról, mint a közpénzek minél gyorsabb és nagyobb megcsapolásáról, a meglévő értékek lerablásáról, és a közösség érdekeinek semmibe vételéről.

Eközben ott van az erőműben többezer dolgozó, akiknek a megélhetéséről a jövőben is gondoskodni kell, akiket nem lehet az út szélén hagyni.

A Mátrai Erőművel kapcsolatban eddig tett, és a jövőben teendő lépéseim is azt a célt szolgálják, hogy a jogtalanul átjátszott pénzt visszaszerezzük, és azzal az erőművi dolgozók megélhetését és a környezet megújítását segíthessük.

Folyt. köv...

Forrás: hirklikk.hu