1,5 milliárdért utaztatják a katonákat, pedig egyre több a légijárművük

2021. március 8. 15:11 2021. márc. 8. 15:11

Hiába a nem kormánygép katonai repülők és a tavalyi teherszállító gépek beszerzése, a következő 2 évben 1,47 milliárd forintot fordít a honvédség légi közlekedésre.

Nem a kormánynak van gépe, hanem a honvédségnek - ezt harsogja a kormánypropaganda, amikor nyilvánosságra kerül, milyen helyszíneken járt a miniszterelnök, vagy épp a külügyminiszter a honvédség gépével. Szijjártó Péter külügyminiszter szinte mindennap úton van a honvédség valamelyik luxus jet-jével, de belföldi utazásra is használta már a honvédség gépeit. Tavaly novemberben pedig arról jelentek meg hírek, hogy két brazik teherszállító gépet vásárolt a Magyar Honvédség. 

Éppen ezért meglehetősen furcsa az a hirdetmény, amelyik hétfőn jelent meg az európai közbeszerzési értesítőben, hogy majd 1,5 milliárdot fordítanak légi szállításra egy közbeszerzés eredményeképpen.

“Légi személyszállítási és teherfuvarozási szolgáltatások, kivéve a postai küldemények szállítását. A teljesítés helye: Európa, valamint a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásainak helyszínei és egyéb jövőben feladatvégrehajtási helyszínek” - tartalmazza a hirdetmény.

A szerződés értéke áfa nélkül 1 milliárd 487 millió 244 ezer 93 forint. A nyertes pedig a JAS Cargoways INC. Magyarországi Nemzetközi Szállítmányozási és Kereskedelmi Kft lett. 

Kérdéseket küldtünk a honvédelmi tárcának, hogy megtudjuk, mi indokolja külső cég bevonását, miközben sosem volt olyan minőségű légiflottája a Magyar Honvédségnek, mint napjainkban. Ráadásul a kormány által előszeretettel használt luxus repülők elvileg éppen a honvédség tagjainak szállítására valók. Ha kapunk választ kétszer 45 nap után, mindenképp beszámolunk róla.