13. havi nyugdíjat jelentett be Orbán Viktor

2020. április 6. 12:30 2020. ápr. 6. 12:30

Hétfőn újabb gazdaságvédelmi lépseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Bár nem fejtette ki az új lépések mindegyikét, a cél a munkahelyek megőrzése és újak teremtése, egyes kiemelt gazdasági ágazatok segítése. A nyugdíjasok 13. havi nyugdíjat kapnak, igaz 4 évre széthúzva.

Orbán Viktor hétfőn újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be (március végén már bejelentett egy csomagot a miniszterelnök, arról itt lehet bővebben olvasni - a szerk.), szerinte a koronavírus miatt az előző 10 évnyi munka ment veszendőbe, mert már egyenesbe jött majdnem az ország állítása szerint. Igazságtalan a helyzet, és egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és az annak következtében kialakult gazdasági helyzettel - mondta el.

A gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy ahány munkahelyet tönkretesz a járványhelyzet, annyi munkahelyet hoz létre a kormány. Az első fázis már megtörtént, a három fokozatú gazdaságvédelmi akciótervre a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át (ideértve a jegybank által megindított programokat is), a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik az idei költségvetésben. 

Öt fő programot indítanak el a gazdaságvédelmi akcióterv második fázisában, ezeknek számos alprogramja lesz, ezekből egyet-egyet emelt ki a miniszterelnök.

  • Munkahelyek megvédése: a rövidített munkavégzés esetén a kormány kész átvállalni a munkaadók bérköltségeinek egy részét.
  • Munkahelyteremtés: beruházásokat fog támogatni a kormány 450 milliárd forint értékben.
  • Kiemelt nemzetgazdasági iparágakat kell újraindítani (turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, kreatív és filmipar.
  • Vállalatok finanszírozása: kamat- és garanciatámogatott hitel a magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben.
  • Család- és nyugdíjasvédelem: a 13. havi nyugdíjat visszaépítik, 4 részletben, évente egy heti pluszt kapnak a nyugdíjasok, 2021 februárjában a januári nyugdíj mellé jön a plusz egyheti nyugdíj.

 

Palkovics László innovációs miniszter fogja az egész programot koordinálni, Bártfai-Máger Andrea tárca nélküli miniszter az állami vállalatokat hozza lendületbe és kapcsolja be a gazdaságvédelmi programba. Varga Mihály pénzügyminisztertől a kormány azt várja el, hogy biztosítsa a forrásokat és garantálja a pénzügyi fegyelmet - fogalmazott a miniszterelnök.

 

 

Forrás: Pécsi STOP