154 millióért röpködött Szijjártó januártól júliusig, egy útja több mint 3 millió adóforintba került

2020. augusztus 2. 18:20 2020. aug. 2. 18:20

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az utóbbi időben intenzív Facebook-felhasználó lett. E felületről is nyomon követhető, hogy szinte folyamatosan úton van. Még a koronavírus-járvány idején is állandóan úton volt a politikus, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, azt tudakolva tőlük, merre járt idén Szijjártó Péter miniszter.

A miniszteri Facebook bejelentkezések közt szembetűnő volt, hogy szinte mindig az állítólag nem kormánygépnek vásárolt honvédségi luxus jetek egyikének fedélzetéről jelentkezett be, vagy a gép előterében mesélt arról, éppen hová készül. A posztjaiból kiderült, előfordult olyan eset is, amikor nem is Budapestről indult útnak a nem kormánygéppel, hanem Győrbe rendelte azt.

A tárca a január elseje és július első napja közti időszakra vonatkozóan szolgáltatott adatot, de elhárította annak közlését, hogy hányszor közlekedett honvédségi géppel a politikus és hány alkalommal vett igénybe egyéb megoldást az utazásaihoz. A tárca arra pedig egyáltalán nem válaszolt, hogy mi indokolta, hogy Szijjártó Rómába nem Ferihegyről, hanem szülővárosából, Győrből indult. Lényegi válaszukat betűhíven az írásmódon sem változtatva szó szerint közöljük.

„Adatigénylése tárgyává tett repülőutakat jelen levelünk mellékleteként csatoltan megküldjük. Miniszter Úr útjainak megvalósításához a Minisztérium részben repülőjegyeket vásárolt szerződött partnerén keresztül, részben a honvédségi gépeket vette igénybe. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján az utak átlagára 3 millió 86 ezer 921 forint volt.”

A külügyi tárca által eljuttatott excel táblázat szerint, január és július 1. között 50 alkalommal ült fel a politikus valamilyen repülőre, vagyis a 3 milliónál is több átlagárat figyelembe véve, 154 millió 346 ezer 050 forintért utazott. A tárcavezető idén kétszer is járt New Yorkban, egyszer Washingtonban, de járt az Üzbég Köztársaságban, a Kirgíz Köztársaságban és Indonéziában is.

Felbukkant Moszkvában és persze többször megfordult Brüsszelben és Berlinben, de járt a törökországi Ankarában is. Bár voltak a lista tanúsága szerint távolabbi úti céljai, azért többségében Európában volt, éppen ezért valószínűsíthető, hogy hivatalos programjaira inkább honvédségi géppel utazott el, mint menetrend szerinti járattal.

Mindenesetre próbáljuk kideríteni a későbbiekben, pontosan hányszor is utazott honvédségi és hányszor más módon külföldre a politikus. 

Forrás: hirklikk.hu