18 tudós azt kéri: vizsgálják ki, nem egy laborból származik-e a koronavírus

2021. május 16. 08:34 2021. máj. 16. 08:34

A híres kutatók az egyik legfontosabb tudományos folyóiratban publikáltak egy cikket, amely szerint ezt a lehetőséget túl könnyen elvetették.

18 elismert kutató levelet tett közzé a Science című folyóiratban, amelyben arra szólítottak fel, hogy vegyék komolyan a laboratóriumból szökött vírus-teória kivizsgálását a koronavírus eredetének kutatása során – vette észre a Telex.

Azt írják: bár a WHO vizsgálata szerint „valószínű vagy elég valószínű”, hogy állatról terjedt emberre a vírus, az pedig, hogy laboratóriumból szabadult ki, „szélsőségesen valószínűtlen”, a két lehetőséget nem egyforma súllyal, nem elég kiegyensúlyozottan vizsgálták meg. Mint írják, a 313 oldalas tanulmányban mindössze négy oldal foglalkozik ezzel a felvetéssel. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!        

A Science-ben közölt levél ugyanakkor nem állítja, hogy az aláíró kutatók elkötelezték volna magukat a laborból szökött vírus-teória mellett, pusztán amellett érvelnek, hogy ezt a lehetőséget is kimerítően vizsgálja meg az ügyön dolgozó WHO-csapat.

A Wuhan Institute of Virology vezető kutatója, Shi Zhengli így reagált a nyugati tudósok levelére: „igazán szomorú olvasni ezt a levelet (…) A laboratóriumból szivárgás hipotézisének annyi az alapja, hogy az intézet régóta kutat denevér-koronavírusokat, amelyek filogenetikai szempontból rokonok a SARS-CoV-2-vel. Az ilyen állítások mindenképpen ártanak a tudósok hírnevének és lelkesedésének, akik elhivatottan dolgoznak olyan állati vírusok kutatásán, amelyek átterjedési kockázattal bírnak az emberi populációkra. Így végső soron gyengítik az emberiség képességét a következő világjárvány megelőzésére”. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!        

Címlapkép: Illusztráció, Pexels