6-an haltak meg koronavírusban az elmúlt napon

2021. június 9. 09:05 2021. jún. 9. 09:05

Meghalt 6 idős, krónikus beteg, és újabb 179 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 296 926 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 073 520-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 806 385-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 889-re, a gyógyultaké 720 400-ra emelkedett. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Az aktív fertőzöttek száma 56 096. Kórházban 549 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 6749-en vannak, a mintavételek száma 5 936 304-re nőtt. Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, "hiszen a vírus még itt van" - figyelmeztettek.

Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is - írták.

Közölték: június közepétől újabb enyhítés lép életbe. Június 14-étől már falunapot is lehet tartani, és a koronavírus ellen védett ember felügyelete alatt 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos rendezvényeken. Az erről szóló kormányrendelet-módosítások kedden jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Ötezer lakosúnál kisebb település szabadtéri falunapján védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de ott legfeljebb 1500 ember tartózkodhat egy időben - hívták fel a figyelmet.

"Az enyhítések részei az élet újraindításának, amelyben Magyarország a magas átoltottságnak köszönhetően hetekkel megelőzte az európai országok nagy részét" - emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás beadatása ezért is fontos.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényesen regisztráltak pedig interneten is foglalhatnak időpontot oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás érhető el - közölték.

Az érvényes regisztrációval rendelkező, de még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást - tették hozzá.

Hangsúlyozták: Magyarország továbbra is második az uniós "oltási ranglistán". A magyar lakosság 54,2 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 41 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma 5,302 millió és 92 százalékuk már fel is vette az oltást - tették hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben köszöni meg a háziorvosoknak az eddig végzett intenzív oltási tevékenységet, és arra kéri őket, hogy ösztönözzék a regisztrációra és az oltás felvételére a praxisukhoz tartozó még be nem oltottakat - írták.

Jelezték, mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 852) és Pest megyében (111 801) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 475), Győr-Moson-Sopron (44 377) és Hajdú-Bihar megye (42 535). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 732). A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Forrás: MTI