6 milliárdért felújított villát kapott a Horthy Miklós által alapított szervezet

2023. január 28. 14:55 2023. jan. 28. 14:55

Hatmilliárd forintért újították fel a Hermina úti Róheim-villát. A Városliget mellett található épületet az a Corvin-lánc Testület kapta meg, amely legutóbb 2019-ben ülésezett. A Corvin-láncot eredetileg 1930-ban alapította Horthy Miklós, Magyarország kormányzója, a kitüntetést az első Orbán-kormány 2001-ben újra alapította, de csak a 2010-es kormányváltás után, 2012-től adják át azoknak, akik arra érdemesnek találnak. 

A Corvin-lánc egyébként a Szent István-rend utáni legnagyobb magyar állami kitüntetés, amelyet a kiírás szerint olyan személyek kaphatnak, akik „különleges módon járultak hozzá a magyar közgondolkodás jobbításához, a tudományhoz és a kultúrához. A kitüntetettek testületet alkotnak, amely időszakonként összeül és eszmecserét folytat Magyarország helyzetéről.”

A Hermina úti Róheim-villa nem azért értékes a magyar kormány számára, mert ebben az épületben gyilkolták meg 1918-ban Tisza István volt miniszterelnököt, az viszont tény, hogy a felújított palotába 72 műtárgyat is vásároltak, például Mednyánszky László, Lotz Károly és Czóbel Gyula festményeit, valamint szobrokat, vázákat és dísztárgyakat, összesen 274 millió forint értékben. Az épület használóinak kényelmét zene- és szivarszoba szolgálja, emellett lakosztályokat is kialakítottak.

Mindemellett a szigorú szervezeti felépítés is garantálja, hogy az adófizetők 6 milliárd forintja jó célt szolgáló, szellemileg is megtérülő befektetés legyen. A hivatalos leírás szerint „a Testület legfőbb szerve a Testület tagjaiból álló közgyűlés. Ez a közgyűlés választja meg a Testület tagjai közül elnököt és elnökhelyettest, a Testület képviseletét a Testület elnöke látja el, valamint ő gyakorolja a Testület által foglalkoztatott személyek felett a munkáltatói jogokat. A Testület működésének alapvető szabályait az alapszabály tartalmazza. A Testület működésével kapcsolatos hivatali feladatokat az elnök munkaszervezeteként működő Magyar Corvin-lánc Testület Titkársága látja el.” 

„A felújítás a közbeszerzési eljárások szigorú és teljes körű betartásával történt, a pénzügyi beszámolók pedig pontos képet adnak a munkálatok költségeiről” – ezt válaszolta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Vadai Ágnes országgyűlési képviselő írásban küldött kérdésére. A képviselő asszony egyébként nem erről érdeklődött, valójában azt szerette volna megtudni, hogy miért kellett hatmilliárdért új székház az évek óta nem ülésező Corvin-lánc Testületnek. Nos, Semjén Zsolt nemcsak azt a megnyugtató információt osztotta meg a nyilvánossággal, hogy minden szabályosan történt, de meg is indokolta, hogy miért van szükség ilyen drága épületre. A magyarázat olyan egyszerű, hogy magunktól soha nem jöttünk volna rá a megfejtésre: azért kellett a hatmilliárdért felújított épület, mert a testület idáig nem rendelkezett önálló székházzal. Ami kétségkívül jelentős hiányosság, bárki beláthatja, hogy székház nélkül még a legtiszteletreméltóbb testület is csupán félkarú óriás.

Azért senki se gondolja, hogy a 12 fős testület csak ül a jól megszerzett babérjain, és nem csinál semmit. A nyugodt, látszólag mozdulatlan felszín alatt zajlik az élet: mint Semjén Zsolt elmondta, az elmúlt években a testület tagjai online többször is tanácskoztak – személyes összejövetelre a Covid miatt nem volt lehetőség – egy ízben pedig Orbán Viktor is fogadta őket. Ha ehhez hozzávesszük, hogy nem sokkal karácsony előtt bejárást is tartottak az elkészült villában, tényleg elmondható, hogy dolgosan telnek az immár székházzal is rendelkező Testület mindennapjai.

Forrás: hirklikk.hu