77 milliárdos támogatásról mondott le az Orbán-kormány, nem egyezett meg a Norvég Alappal

2021. július 23. 08:22 2021. júl. 23. 08:22

Orbánék mindenképp bele akartak szólni, hova mennek a pénzek. Ha nem ők döntenek, inkább nem kell a támogatás.

Magyarország elesik 214,6 millió eurós, átszámítva csaknem 77 milliárd forintos támogatástól. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely meg is erősítette: nem sikerült kiválasztani a szervezetet, amely a Norvég Alap pénzeit szétosztaná. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Ezáltal a decemberben aláírt szerződés lejárt, teljesítés nélkül. Gulyás szerint Norvégia „tartozik nekünk ezzel a pénzzel, de nem találták meg azt a formát, amelyben ezt leróhatnák”. Azért ez érdekes megfogalmazás, hiszen támogatásról van szó, nem tartozás megadásáról. 


Hét hónapja volt a kormánynak, hogy megállapodjon a donorokkal arról, ki lesz a 77 milliárd forintos támogatás civil pályázatainak lebonyolítója. A határidő tegnap lejárt...

A tavalyi norvég-magyar megállapodás értelmében, a kormánytól független szervezetnek kellene szétosztania a Norvégiából és az Európai Gazdasági Térségből érkező civil támogatásokat. 

A 77 milliárd forint csak mintegy tíz százaléka jutott volna civil szervezeteknek. A támogatást a többi közt társadalmi felzárkóztatásra, egészségügyi, oktatási, közlekedési és helyi fejlesztésekre, illetve a romák integrációjára lehetett volna elkölteni. 

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!