Titkos eljárással 35 évvel meghosszabbították az egykori Vajna-kaszinók üzemeltetési jogait

2021. szeptember 8. 18:52 2021. szept. 8. 18:52

A Rogán által felügyelet koncessziós iroda döntése miatt, még Garancsi István és Szalay-Bobroniczky Kristóf unokái is évi tízmilliárdot kasszírozhatnak a közös cégből.

Az autópálya- és a hulladékgazdálkodási koncessziókhoz hasonlóan, 35 éves engedélyt kaptak a LVC Diamond Kft. által üzemeltetett fővárosi kaszinók. Míg a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) a sztrádák 35 éves üzemeltetésére, illetve az állami hulladékgazdálkodási rendszer szintén 3,5 évtizedes működtetésére nyílt közbeszerzési eljárást írt ki, az LVC Diamond Kft. versenyeztetés nélkül nyerte el jogot öt (az Atlantis, az Atrium Eurocenter, a Corvin Sétány, a Sofitel, a Tropicana) szerencsejáték-barlang üzemeltetésére. 

A szerencsejáték-piac volt a NER által az elsőként megszállt piac, annak komoly, évi tízmilliárd forintot meghaladó nyereségteremtő képessége miatt. Az irányított törvényhozásnak köszönhetően, előbb betiltották a játékautomaták üzemeltetését – azok valós szociológiai hatásaira hivatkozva –, majd a piacot felosztották a NER meghatározó üzletemberei között. A kaszinópiac első számú pápája a Fideszvezetésével jó kapcsolatot ápoló Andy Vajna filmproducer lett.

Vajna halálával újra kellett rendezni a kaszinópiacot. Az ország öt legjövedelmezőbb kaszinóját üzemeltető céget Garancsi István (Videoton FC, Market Zrt., Orbán barátjaként emlegetett milliárdos), illetve Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerezte meg. Szalay-Bobrovniczky alanyi jogon a NER üzleti körének meghatározó alakja, ő szerezte meg Dunakeszi Járműjavítót, de alapítója volt a Századvég Gazdaságkutatónak is. Ezen felül felesége Szentkirályi (korábbi nevén Szalay-Bobrovniczky) Alexandra kormányszóvivő, aki a Tarlós-érában volt főpolgármester-helyettes is – írja a Népszava.

Az LVC Diamond Kft. tíz éves koncessziós szerződése 2024-ben járt volna le, de egy idei törvénymódosítás lehetővé tette, hogy a lejáró koncessziókat még ez a kormány meghosszabbítsa – pályáztatás nélkül. 

Ahogy az várható volt az ellenzéki pártok fölháborodással fogadták a titkos eljárásban megítélt 35 éves szerencsejáték-koncessziót. Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint Orbánék így készülnek a kormányváltásra. Komjáthi Imre, az  MSZP elnökhelyettese úgy véli, a fideszes potentátoknak semmit sem kellett csinálniuk, és az ölükbe hullott az évente 10 milliárd forintot termelő koncessziós jog. Ezzel szemben, a cégeknek és az állásukat elvesztőknek valóságos kálváriát kellett végigjárniuk azért, hogy megkaphassák az alamizsnának tekinthető bértámogatást vagy álláskeresési járadékot. Mind a két ellenzéki politikus szerint az ügy rávilágít arra, hogy miért lenne szükség kormányváltásra.