A Bige-Závecz felmérés 1.: a fideszesek negyede szerint Orbán hataloméhes

2021. március 26. 17:54 2021. márc. 26. 17:54

Pár napja derült ki, hogy egy vezető magyar üzletember saját pénzéből rendelt ritka alapos (egy hónapig tartó munkát feltételező) politikai jellegű reprezentatív közvéleménykutatást. A Bige László felkérésére, a Závecz Research által készített felmérés olyan témákban is kikérte az emberek véleményét, amelyek nem gyakran szerepelnek a nyilvános kutatások témái között. Ilyen – a teljesség igénye nélkül – Orbán Viktor jellemzői, a kormány és az ellenzék hitelessége, illetve állásfoglalás ügyek mellett. Más érintett témák – mint a korrupció, a kivándorlás vagy az EU megítélése – pedig azért izgalmasak, mert aktuálisan megmutatják, befolyásolja-e, s ha igen, mennyire a járvány egy éve a magyarok véleményét. A hozzánk eljutott felmérésből elsőként ezek közül szemezgetünk. Ezúttal azt nézzük meg, hogyan ítélik meg a magyarok Orbán Viktort.

Elszánt és kitartó – ha hiszik, ha nem, nem csak a fideszesek tartják ezt a vezérükről, a pártnélküliek közül is számottevően mondják ezt, sőt, az ellenzéki szavazók többsége is. A Bige-Závecz kutatás keretében feltett kérdésre ugyanis, hogy mennyire jellemző Orbán Viktorra az elszántság, a fideszesek 85 százaléka válaszolt igennel, de ebbéli tulajdonságát elismerik az ellenzéki szavazók is, akiknek 61, s kisebb arányban, de a párt nélküliek 54 százaléka is. S hogy mennyire jellemző rá a kitartás? A fideszesek 89 százaléka állította ezt róla, de még a pártonkívüliek és az ellenzékiek többsége (54, illetve 53 százalék) szerint is helytálló ez a megállapítás.

A legrosszabb megítélést – egybevéve a kormánypárti, a pártot nem választó és az ellenzékiek véleményét – szociális érzékenysége kapta: még a fideszesek sincsenek elragadtatva emiatt tőle (59 százalék), a pártonkívülieknek (12 százalék), illetve az ellenzékieknek (7 százalék) pedig egyenesen lesújtó a véleménye.

Jó vezetőnek tartja őt a fideszesek 84, a párt nélküliek 23, az ellenzékieknek pedig a 11 százaléka.

Az ellenzéki szavazóknak meglehetősen negatív a véleményük Orbánról, elsöprő többségük hataloméhesnek (az e körhöz tartozó válaszadók 82 százaléka), önteltnek (78 százalék) és hazugnak (70 százalék) tartja őt, ám ezek a neki tulajdonított jellemzők az „összefésült” listán nem kerülnek a TOP-10-be. Merthogy a kormánypárti szavazók igen kis arányban mondtak rosszat a vezetőjükről: csupán 27 százalék szerint hataloméhes, öntelt 20, hazug pedig 6 százalék szerint.

Azt is világosan tükrözi a felmérés eredménye, hogy miközben az ellenzékiek és a párt nélküliek képesek pozitív tulajdonságokat is „odaítélni” Orbánnak, a kormánypártiak szinte minden szempontból csak pozitív személyként tekintenek a miniszterelnökükre. Közülük csak kevés gondolja, hogy negatív tulajdonságai lennének.

Összességében a fideszesek kitartó, elszánt, céltudatos vezéregyéniségként látják a miniszterelnököt, az ellenzékiek és párt nélküliek hataloméhesnek és önteltnek, miközben azonban elismerik az elszántságát és a kitartását.

 

 

Forrás: Közhangulat, problémák, értékek

Megj.: az összes – kormánypárti, párt nélküli és ellenzéki pártra szavazók – összefésült véleménye alapján