A csehek (!) állítólag nagyon szeretik Orbán Viktort

2019. augusztus 8. 16:21 2019. aug. 8. 16:21

Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyike annak a tizenegy külföldi politikusnak, illetve közéleti személyiségnek, akinek munkáját a legjobbnak értékeli a cseh közvélemény - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozta nyilvánosságra honlapján a prágai STEM közvélemény-kutató intézet. 

    A júniusban készített országos felmérés szerint a külföldi személyiségek közül a csehek Zuzana Caputová június közepén hivatalba lépett szlovák államfő személyiségét és tevékenységét értékelik a legjobban. Őt Ferenc pápa és Orbán Viktor magyar miniszterelnök követi.


    Caputová személyiségét és munkáját a megkérdezettek 71 százaléka, Ferenc pápáét 63 százaléka, míg Orbánét 48 százaléka értékelte pozitívan.  A STEM három éve készített hasonló felmérésén Orbán Viktor a hatodik volt. 


    A mostani listán az első három helyezett után Theresa May volt brit kormányfő (a felmérés idején még hivatalban volt), Emmanuel Macron francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök következik a sorban 47, 40, illetve 36 százalékos pozitív értékeléssel. 


    A lista másik felében Jaroslaw Kaczynski volt lengyel kormányfő (35 százalék), Angela Merkel német kancellár (25), Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke (24), Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (24) és Hszi Csin-ping kínai elnök (18) van. 


    Az egyes politikusok, illetve közéleti személyiségek közül Zuzana Caputová tevékenységét a megkérdezettek 14 százaléka értékelte rossznak, Ferenc pápáét 27 százalékuk, Orbán Viktorét pedig 29 százalék. A lista többi szereplője ennél jóval kedvezőtlenebb értékelést kapott.

Forrás: MTI