A Debreceni Egyetem szenátusa megszavazta a modellváltást

2021. január 21. 18:08 2021. jan. 21. 18:08

A Debreceni Egyetem kezdeményezi, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át. Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa csütörtökön.

A napirenden szereplő személyi kérdések miatt zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson elfogadott határozat szerint a Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is - tájékoztatta az egyetemi sajtóiroda az MTI-t.

A szenátusi határozat megerősíti, hogy "a Debreceni Egyetem a hagyományos tudományegyetemi diszciplínák mellett továbbra is kiemelten kezeli az egészségipar, multidiszciplináris agrár- és élelmiszertudományok, műszaki tudományok, tanárképzés fókuszterületeket".

A modellváltás elfogadásáról vagy elutasításáról a következő napokban döntő tudományegyetemek, a PTE, az SZTE és a DE számára kiemelten fontos kérdés, mi lesz a hozzájuk tartozó klinikákkal, ha az alapítványosodás mellett döntenek. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy maradnak a klinikák az orvosegyetemeknél, de a PTE rektora szerint az Orbán és Kásler közötti megbeszélésen ennek az ellentéte hangzott el. Az egymásnak ellentmondó információk miatt a PTE szenátusa mai ülésén nem tárgyalta a modellváltás kérdéskörét.

 

Forrás: MTI / ATV