A félelem kultúrájáról beszélnek a dolgozók Corvinus Egyetemen

2022. augusztus 10. 13:47 2022. aug. 10. 13:47

A Corvinus Alkalmazotti Tanácsának levele szerint kirúgásokkal és átszervezésekkel a félelem kultúráját honosítja meg az intézmény vezetése.

444 birtokába került a jelentős átszervezés alatt álló Corvinus Egyetem alkalmazotti tanácsának levele. A „Félelem a félelem kultúrájától” tárgyú e-mailben azt írják az ott dolgozók, hogy az átszervezésre hivatkozva, az egyetem vezetése több oktatót is elbocsátott bármilyen szakmai vagy egyéb érv nélkül. Ezzel pedig – a tanács véleménye szerint – a félelem kultúráját próbálják kiépíteni a szervezetben – írja a cikket szemléző hvg.hu.

„A közelmúltban több dolgozói elbocsátásra is sor került, köztük olyanokra is, amelyek sem morálisan, sem munkajogilag nem lettek volna indokolhatók. (...) Az eset nyomán az a vélekedés alakult ki, hogy a cél félelemkeltés, a félelem kultúrájának kiépülése az egyetemen. Az eljárás ugyanis alapjaiban ingatja meg azt, az egyetem kultúrájában mélyen gyökerező, sok dolgozó által érvényesnek tekintett értéket, hogy aki jól végzi a dolgát, akinek a tárgyaira szükség van, az bízhat abban, hogy az egyetemen méltó és méltányos bánásmódban lesz része” – írják.

A dolgozóknak küldött levélben a tanács többször is utalást tesz egy másik levélre, amelyet az egyetem vezetésének küldött. Ebből több részlet is kiderül az elbocsátásokról. Eszerint olyan oktatókat is elbocsátottak a nyári szünetben, akik „mind oktatói, mind kutatói kötelezettségüket magas színvonalon teljesítették”, a legjobb besorolású nemzetközi folyóiratokban publikáltak, sőt, az egyik elbocsátott dolgozót nemrég az egyetem vezetése ki is tüntette a munkájáért.

Bíróságra azonban vélhetően nem megy senki, hiszen „Kihasználva az információs aszimmetriát, ultimátumszerű, 24 órás döntési lehetőséget adva sokkos állapotában, olyan közös megegyezés elfogadására buzdítja a dolgozót, ami elfedi azt a tényt, hogy a felmondás okai semmilyen jogszabályi követelménynek nem tesznek eleget, jogi úton védhetetlenek lennének" – írják a levélben.

Korábban a hvg.hu is írt arról, hogy a várható átszervezések lebonyolításának módját és a vezetés által képviselt hozzáállást sokat kritizálják az egyetem munkatársai közül. „Az autokratikus menedzsment azt érte el, hogy az innovatív, tudásmegosztáson alapuló munkához szükséges belső bizalom megszűnt. Ezt a dolgozók visszajelzései bizonyítják. A legrosszabb értelemben vett vállalati működés felé mozdultunk el. Egy ennyire centralizált, autokratikus vezetés megöli az alkotói szabadságot” – fogalmazott akkor a lap egyik forrása.

Forrás: hirklikk.hu