A Fidesz áprilisig megváltoztathatja a választási törvényt

2021. szeptember 4. 15:01 2021. szept. 4. 15:01

A kormánypárt áprilisig bármikor módosíthatja a választási törvényt, vagyis a politika legyőzheti a jogszabályokat – állítja Tóth Zoltán. A választási és közigazgatási szakértővel a Népszava készített interjút, amelynek az apropója, hogy a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely öt népszavazási kérdése közül kettőt átengedett. Vajon miért? – feszegeti a beszélgetés, amelyben Tóth nem fukarkodik a kemény szavakkal. Leszögezi például, hogy „Lealjasították a népszavazás intézményét egy pártpolitikai célú mechanizmussá”. Az ellenzéknek is kijut a bíráló szavakból, az üzenet pedig az, hogy mindenre fel kell készülni.

Tóth szerint a 2013-ban elfogadott népszavazási törvény alapján csak olyan kérdésből lesz népszavazás, ami a Fidesznek érdekében áll. Pártpolitikai mérlegelés az is, hogy ezekről a most elfogadott ellenzéki kérdésekről végül valóban lesz-e népszavazás, hiszen addig még nagyon sok lépcsőn mennek majd keresztül és a sorsuk attól függ, a közvélemény milyen mozgását mérik a kormánypártok háttérkutatói – fejtette ki a Népszavának adott interjújában a szakértő. 

Kérdésre válaszolva, jogilag is nonszensznek mondta, hogy fenntartották a helyi népszavazások tilalmát, de logikailag is az – fejtegette –, hiszen országos népszavazásnál mind a 3200 magyarországi településen el lehet menni voksolni, ami összehasonlíthatatlanul nagyobb járványveszélyt jelent, mintha csak egy város lakói szavazhatnak valamiről. De „meg kellett akadályozni, hogy a Fudan Egyetemről a fővárosiak dönthessenek”.

Az álláskeresési járadék meghosszabbítására vonatkozó – költségvetést érintő, s erre hivatkozva elkaszálható – kérdést pedig azért engedhették át, mert a rendszeres felmérések vélhetően azt mutatják, hogy a járvány alatt sokakat érintett a munkanélküliség, és pártállástól függetlenül a többség a nemzetközi szinten példátlanul alacsony három hónapos segély meghosszabbítását követeli. 

Más kérdéseket érintve, Tóth Zoltán kifejtette, hogy szerinte azért erőltetik a gyermekvédelmi köntösbe szorított voksolást, amivel minden eddiginél alacsonyabbra, a zsigeri gyűlölet szintjére süllyedtek ezzel a kormánypártok, mert a politikai eszköztáruk az ellenségkeresésre épít a politikai tábor összekovácsolása érdekében. De ha rájönnek, hogy a nemi identitás forszírozása mégsem működik elég jól, majd keresnek másik kisebbséget. S bár a kormány népszavazási kérdéseit már jóváhagyták, bármikor lehet váltani – szögezte le. Ugyanis éppen ez az egyik döntő különbség a kétféle eljárás között: ha az állampolgári kérdést jóváhagyta a NVB, azzal nem lehet semmit csinálni, de a kormány bármikor visszavonhatja a maga kérdését. „...az NVB most is tíz napon belül befogadta a kormány kérdéseit, akármikor megteheti ugyanezt. Ez is megmutatja, az egész visszaélés a demokráciával. Lealjasították a népszavazás intézményét egy pártpolitikai célú mechanizmussá. Sokszoros biztosítékot akarnak, amiben minden alárendelt Orbán és néhány társa akaratának. Amit most látunk, az ugyanaz, mint a hatalom egységének sztálini elve, csak abban különbözik a sztálini diktatúrától, hogy nem végeznek ki embereket, nem viszik őket a Gulagra, de az állami eszközrendszer pontosan ugyanaz” – húzta alá.

Tóth Zoltán szerint az előválasztás az ellenzék részéről az egyetlen politikai innováció, amit egyébként ő már 2012-ben javasolt. Most matematikai remény van a Fidesz-kormány leváltására. Az ellenzéki pártok azonban még csak tanulgatják, hogyan kell együttműködni egy koalícióban, a tanulás része az előválasztás is, de ugyanígy számolni kellene azzal, hogy kiknek van közigazgatási tudásuk és tapasztalatuk, ami nélkül nincs jó kormányzás és az ellenzék ebben nem áll túl jól. Ugyanakkor nem lát változást abban, ahogy a pártelitek leülnek egymással tárgyalni és nem engedik oda a civileket – mondta Tóth, aki három civil szerveződésben – a Budaörsi Olvasókörben, a Heti Betevő Egyesületnél és Oltalom Karitatív Egyesületnél – is vezető szerepet tölt be. Ott megtanulta, hogy minden politikusnak tanulságos lenne bekapcsolódni egy ilyen civil csoportba. 

Az interjú végezetül kitér arra is, hogy milyen választási kampányra számít a szakértő. „Élesedni fog, egyre méltatlanabb módszerek jöhetnek és az sem zárható ki, hogy a Fidesz újra hozzányúl akár a választási törvényhez is”, amit egészen áprilisig megtehet, azaz „a politika legyőzheti a jogszabályokat”. Szerinte az is benne van a pakliban, hogy a Covidra hivatkozva, elhalasztják a parlamenti választást. Ezt bármikor megtehetik.

Forrás: Népszava