A fideszesek többsége nem hallott a súlyos jászberényi vereségről

2023. február 6. 11:13 2023. feb. 6. 11:13

A megkérdezettek 57 százaléka értesült arról, hogy a jászberényi időközi önkormányzati választáson csúnyán kikapott a Fidesz. Politikai hovatartozás alapján, azonban nagyok a különbségek.

Miközben az ellenzékiek 70 százalékához eljutott a hír, a fideszeseknek csak 44 százaléka szerzett tudomást a súlyos kormánypárti vereségről – tárta fel a Publicus Intézet reprezentatív felmérése, amely a Népszava megbízásából készült.

A kutatás adatai alapján, tehát a fideszesek többsége nem tud arról, hogy az ellenzék polgármester-jelöltje kétharmados győzelmet aratott Jászberényben. A pártválasztásukban bizonytalanok hasonló mértékű tájékozottságot, illetve tájékozatlanságot mutattak.

Az ellenzékiek véleménye megoszlott arról, hogy a jászberényi eset egyszeri, helyi jelenség, amelyből nem szabad semmilyen országos tanulságot levonni, vagy pedig arra lehet következtetni, hogy bizonyos együttműködési formában az ellenzék legyőzheti a Fideszt. Az ellenzékiek 44 százaléka értett egyet az egyik, 45 százaléka a másik állásponttal (a többiek nem tudtak válaszolni).

A fideszesek nagy többsége, 72 százaléka gondolta úgy, hogy ez csak egyszeri eset, amelynek nincs országos tanulsága. A bizonytalanok is elsősorban erre hajlottak, de körükben nagy volt a tanácstalanság: harmaduk passzolta a kérdést.