A hatóságok alábecsülhették a Klubrádióval kapcsolatos visszhangot

2021. február 23. 12:25 2021. feb. 23. 12:25

„A jogállamiság leépítésében többnyire nincs egyetlen hatalmas durranás”, mindez fokozatosan zajlik – mondta a Welt am Sonntagnak Michael Roth német Európa-ügyi miniszter, egyben veszélyesnek nevezve a Klubrádióval történteket. Magyarországon megvonták a sugárzási engedélyt a Klubrádiótól, az utolsó független rádióadótól – ezzel foglalkozik a jobboldali konzervatív német lap, rámutatva: ez visszahozza a politikai arénába az EU egyik legjelentősebb válságát, s az Európai Néppárt frakcióban olyan ötletek merülnek fel, amelyek igen robbanékonynak bizonyulhatnak.

A kicsi adó visszahozta a porondra azt a válságot, amelyben még decemberben is a költségvetés és az újjáépítési csomag körül folyt a vita, mert Budapest és Varsó meg akarta akadályozni, hogy a jogállamisághoz kössék a támogatások folyósítását. A konfliktusban végül puha kompromisszumot értek el, és az elmúlt hetekben nagy volt a csend ekörül.

A Klubrádió már csak a neten hallgatható, és a vonatkozó döntések indoklását az EU Bizottsága „rendkívül kétesnek” minősítette – írja a Welt am Sonntag. A Klubrádió ügye újra reflektorfénybe állítja a jogállamiság magyarországi helyzetét, alig két hónappal azután, hogy  az EU döntött a jogállamisági mechanizmusról, ami azonban – a jelek szerint – eddig hatástalan maradt. Magyarországon a kritikus orgánumokat régen felvásárolták, vagy maguk voltak kénytelenek feladni a küzdelmet, mert nem bírták tovább a pénzügyi „kiszárítást”.

„Úgy tűnik azonban, hogy a hatóságok alighanem alábecsülték a Klubrádióval kapcsolatos visszhangot” – írta a lap. Idézte a döntés indoklását, és Karas Mónikát, de úgy vélte: nem túl helytálló az állítás, hogy jogilag minden korrekt módon zajlott le. Michael Roth német Európa-ügyi miniszter a fejleményt „veszélyesnek” látja. Roth a lapnak azt mondta, „A jogállamiság leépítésében többnyire nincs egyetlen hatalmas durranás”, hanem mindez fokozatosan zajlik. „A magyarországi és lengyelországi fejlemények egy aggasztó tendencia részei, ami felett Európában senkinek sem szabad szemet hunyni. Roth követelte minden lehetséges eszköz bevetését, így a 7, cikkely szerinti eljárás folytatását, és a jogállami mechanizmus bevetését. 

A szerző szerint a jogállamisági mechanizmus fogatlan, mert a szankciókat a merkeli kompromisszum értelmében előbb az Európai Bíróságnak kell vizsgálnia, és ez jó ideig eltarthat, a 7. cikkely szerinti eljárás pedig konszenzust követel meg. Ezeknél hatékonyabbnak ígérkezik a Fidesz esetleges kizárása az Európai Néppártból – írta a szerző, és ismertette a szabályzat átdolgozására vonatkozó, alap birtokába került javaslatot. Ha az új szabályozás életbe lép, legalábbis az bizonyosnak tűnik, hogy a kizárás javaslásához szükséges többség meglesz.

Ez elég érzékeny téma, mert a jövőt illető döntés főleg a német uniós pártokon múlik. A két párt központjában már régen folyik erről a vita, de attól tartanak, hogy kizárás esetén erős jobboldali pártszövetség jöhet létre a karizmatikus és ügyes Orbánnal az élen – írta a tudósító. A fokozódó nyomás reményt ad a Klubrádiónak.

Hardy Mihály hírigazgató mindenesetre az internetes adás iránti nagy érdeklődésről számolt be, és úgy vélte, „A jelek szerint a kormány érzékeli, hogy a politikai kár nagyobb számára, mint a haszon”.

Forrás: Hírklikk